Petiție către Ministerul Mediului: „Urșii ne-au invadat! Nu vom sta cu mâinile în sân!”

3

Mii de locuitori din satele situate în zona de munte a județului Buzău sunt terorizați de atacurile repetate ale urșilor. Aproape că nu mai există noapte fără ca cel puțin un animal sălbatic să ajungă în gospodăriile oamenilor.

Petiția adresată ministrului mediului de către locuitorii din Chiojdu, județul Buzău

Disperați că rămân fără animale dar și îngroziți că i-ar putea ataca inclusiv pe ei, localncii din comuna Chiojdu au inițiat o petiție adresată ministrului mediului, care include o serie de măsuri menite să prevină atacurile date de urși în zonele locuite. În doar câteva zile, peste 1500 de locuitori au semnat petiția.

„Urșii ne-au invadat. Au intrat în curți, chiar și în beciuri și în cămări. Mănâncă mierea, cerealele din beci, mai e puțin și ne intră în casă, la frigider”, a declarat primarul Gheorghe Neamțu, potrivit sansanews.ro.

De asemenea, primarul din comuna buzoiană vrea să ajungă personal în cabinetul ministrului mediului pentru a-i prezenta propunerile.

„În cazul în care nu funcționează această petiție, trebuie să ne adaptăm, nu vom sta cu mâinile în sân. Am început demersurile pentru a achiziționa un container capcană. Vom merge punctual, pentru că sunt zone unde atacă frecvent, adică o casă a fost atacată de 5-6 ori”, mai spune primarul din Chiojdu, Gheorghe Neamțu.

Atacuri repetate ale urșilor sunt și în comuna Cernătești. Și acolo, aproape în fiecare noapte un urs intră în gospodării și omoară orice animal îi iese în cale. La ultimul atac, a luat patru oi și două capre, din două curți diferite.

Localnicii se tem acum pentru viețile lor, iar autoritățile locale susțin că nu au nicio posibilitate de intervenție în acest caz. Așa că în localitate doar se inventariază pagubele.

De asemenea, în fiecare noapte locuitorii primesc avertizări prin sistemul Ro-Alert, însă animalele dispar imediat după ce provoacă pagube. Localnicii din Cernăetești, fac, la rândul lor, un apel către reprezentanții Ministerului Mediului, ca animalele să fie împușcate sau relocate în alte zone.