PETRE DAEA: ÎI ROG PE COMERCIANȚI SĂ NU FIE LACOMI !

931

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat duminică seara că a observat creşteri substanţiale de preţuri la comercianţi faţă de producători şi că i-a rugat pe toţi cei de pe acest lanţ „să nu fie lacomi”, menţionând că „nu putem fi stană de piatră când piaţa o ia aiurea”.

„Am fost şi eu la unii producători, am văzut că la nivelul lor costurile au stagnat şi chiar au scăzut, dar la comercianţi sunt diferenţe foarte mari. I-am rugat pe toţi de pe acest lanţ să nu fie lacomi. La ouă, preţul la poarta fermei este 52 de bani şi ajunge la peste un leu, mi se pare că distanţa asta a lăcomiei este prea mare”, a declarat Petre Daea, într-o emisiune la Antena 3.

În cazul cărnii de porc, „preţul în viu, la fermă, a fost de 6,5 lei şi a scăzut la 5,5 lei – vom vedea acest lucru şi pe piaţă?”, s-a întrebat ministrul.

Petre Daea a explicat că în Europa a scăzut foarte mult producţia gospodăriilor, producătorii particulari n-au mai ieşit pe piaţă cu cantităţile obişnuite, lucru de care au profitat comercianţii şi astfel au crescut preţurile la ouă şi la unt. „Am fost, împreună cu colegii din Ministerul Agriculturii, să vedem dacă acest lucru s-a întâmplat şi în România. La ouă, costul de producţie este de 36 de bani şi am observat că nu s-a schimbat, oul pleacă din fermă la preţul de 52 de bani. Dar la raft preţurile sunt peste un leu. Nu putem fi stană de piatră când piaţa o ia aiurea”, a mai spus Petre Daea.

 SURSA: ANTENA 1