Petre Daea, înțepături la adresa lui Adrian Oros! Ce îi reproșează fostului ministru

7

Într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ministrul Petre Daea a făcut anunțul momentului privind Planul Național Strategic (PNS). Documentul care va contura agricultura românească pentru următorii cinci ani a fost aprobat de Comisia Europeană și urmează să fie implementat, din 2023.

Odată cu prezentarea PNS-ului, ministrul Petre Daea a făcut și un raport al activității ministerului, în vederea elaborării acestui plan, ocazie cu care șeful MADR a transmis și câteva ”înțepături” la adresa fostului ministru, Adrian Oros, și a echipei acestuia.

Potrivit declarațiilor lui Petre Daea, în perioada petrecută de Adrian Oros la șefia MADR, întâlnirile cu fermierii pentru elaborarea PNS-ului au fost ”sporadice” și lipsite de rezultate concrete, fiind doar niște întâlniri pentru dialog. Conform datelor prezentate de Daea, întâlnirile au început în prima parte a anului 2020, însă în cele 19 luni petrecute până la sfârșitul mandatului lui Adrian Oros, au avut loc 36 de astfel de întâlniri cu asociațiile de fermieri.

Șeful MADR a mai subliniat că munca efectivă la scrierea Planului Național Strategic a început odată cu numirea lui Adrian Chesnoiu în funcția de ministru al agriculturii. În timpul mandatului acestuia au avut loc peste 40 de întâlniri cu fermierii, fiind și finalizată prima variantă a PNS-ului. Această variantă a fost trimisă la Comisia Europeană, însă nu a fost aprobată, întorcându-se cu o serie întreagă de obiecții.

În fine, după corecturile de rigoare, varianta finală a PNS-ului a fost finalizată ”în data de 18 octombrie, la orele 19:30, fiind agreată de către experții Comisiei Europene”, a mai spus Petre Daea.

Prin Planul Național Strategic 2023-2027, România are la dispoziție 15,8 miliarde euro, bani alocați atât pentru plățile directe, cât și pentru măsurile de dezvoltare rurală. Pentru mai multe informații de ultimă oră privind PNS-ul, rămâneți pe AGRO TV.