PETRE DAEA SI-A STABILIT, LA BRUXELLES, AGENDA DE LUCRU IN VEDEREA PRELUARII PRESEDINTIEI C.E. DE CATRE ROMANIA

339

Petre DAEA, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a efectuat în intervalul 4-5 decembrie, alături de prim-ministrul României, Viorica DĂNCILĂ, și de membrii Guvernului României o vizită de lucru la Bruxelles, pentru a participa la reuniunea comună a Guvernului României și a Comisiei Europene.

Cu această ocazie, oficialii români au participat la o serie de dezbateri privind prioritățile și programul președinției României la Consiliul UE, realizându-se astfel schimburi de opinii între membrii Guvernului și cei ai Colegiului Comisarilor pe aspecte referitoare la Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, Migrație, Brexit, Piața Unică și Relații Externe.

În cadrul vizitei de la Bruxelles, miercuri, 5 decembrie 2018, Petre DAEA, alături de ceilalți miniștri români, a luat parte la întrevederea Prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu Secretarul General al Consiliului, Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

Întâlnirea face parte din dialogul uzual al reprezentanților statului care va exercita Președinția rotativă a Consiliului UE cu oficiali ai instituțiilor europene. În cadrul vizitei oficiale delegația guvernamentală a participat la dejunul de lucru cu membrii Colegiului Comisarilor, ocazie cu care Prim-ministrul Viorica DĂNCILĂ a prezentat Prioritățile Președinției Române a Consiliului UE și asupra Viitorului Europei.

Oficialii români au transmis aprecierea pentru buna colaborare cu Secretariatul General al Consiliului pe perioada pregătirilor pentru preluarea Președinției rotative a Consiliului UE, atât în ceea ce privește aspectele de fond, cu accent pe colaborarea în elaborarea Programului comun de lucru pe 18 luni al Consiliului UE/al Trio-ului România-Finlanda-Croația, cât și cu privire la sprijinul acordat de Secretariatul General al Consiliului pentru formarea profesională a experților români cu atribuții în procesul de negociere a dosarelor active la nivel UE. La rândul său, Secretarul General al Consiliului a prezentat rolul pe care Președinția română îl va avea în relația cu instituțiile europene – Consiliul, Comisia și Parlamentul European.

Oficialii români au dat asigurări că, pe perioada deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene, vor depune toate eforturile și energia pentru închiderea în cele mai bune condiții a cât mai multe dosare, urmărind în egală măsură, calitatea formulelor de compromis și obținerea unui acord în timp util.

În ce privește domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, MADR informează că se lucrează în paralel, la elaborarea, împreună cu Finlanda și Croația, a Programului de lucru al Consiliului pentru 18 luni (Trio). În acest exercițiu au fost intensificate dialogurile sectoriale cu cele două state membre, la nivel politic și tehnic.

Trio-ul va acorda o atenție deosebită Politicii Agricole Comune având în vedere importanța acesteia pentru securitatea alimentară, creșterea productivității, asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru fermieri, stabilizarea piețelor precum și rolul cheie al acesteia pentru cetățeni și societate în ansamblu privind protejarea mediului și adaptarea la schimbări climatice, generarea de locuri de muncă și creștere economică, și nu în ultimul rând menținerea viabilității zonelor rurale.

Din această perspectivă, bugetul PAC trebuie să fie consistent pentru a oferi soluții adaptate și specifice pentru agricultură și dezvoltare rurală. Reducerea decalajelor poate fi realizată prin finanțări adecvate în domeniul dezvoltării rurale, precum și prin asigurarea unei convergențe reale a plăților directe.

Ministrul a subliniat că PAC va pune un accent puternic pe deblocarea potențialului în materie de cercetare, inovare, formare și utilizare a serviciilor de consiliere, pentru a îmbunătăți grija față de mediu și climă, inclusiv prin utilizarea mai eficientă a resurselor.

De asemenea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre DAEA, a reiterat importanța colaborării la nivel politic și de experți tehnici pentru a obține rezultate comune în cadrul președinției României la Consiliul UE.

Tot în cursul zilei de 5 decembrie 2018, ministrul Petre DAEA a avut o întâlnire cu doamna Adina Vălean, președintele Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European (ENVI). Cu această ocazie, cei doi oficiali au avut o primă discuție privind agenda de lucru pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.