Petre Daea și războiul contra insectelor: ”Lăsați greierii să cânte, nu pe farfuria românului”

3

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea, își continuă războiul contra alimentelor pe bază de insecte, printr-o nouă serie de declarații hazlii, date în direct la Prima News.

Șeful MADR spune că românilor nu le plac greierii și lăcustele, ci laptele și produsele tradiționale, pe care le putem realiza în România. Întrebat ce ar face dacă un grup de investitori care doresc să înființeze o fermă de crescut insecte pentru alimentație în România ar dori să discute cu el, Petre Daea a spus: “Nu mă găsesc. Când vin, sunt plecat.”

”Sunt consecvent și constant în ceea ce spun și ceea ce fac, spunând de fiecare dată că trebuie să înțelegem bine că patrimoniul acesta gastronomic al României trebuie să-l păstrăm, valorificăm și să-l dezvoltăm. Sunt constant în ceea ce afirm de fiecare dată, cu diverse ocazii, spunând tot timpul că nu este cazul să salivăm la orice propunere pe care o fac unii sau alții și nici nu putem să salivăm decât dacă ne place. Nouă nu ne plac nici greierii, nici lăcustele, ne place laptele, ne plac produsele pe care le-am realizat de-a lungul vremii și pe care le putem realiza în România, știind că avem de toate. Din acest punct de vedere, trebuie să fim statornici, să ne valorificăm cunoștințele și, în același timp, să rămânem în vadul acesta tradițional”, a precizat Petre Daea.

Întrebat dacă introducerea insectelor în alimentație ar putea fi o soluție pentru viitor, în condițiile populației în creștere și a resurselor limitate la nivel mondial, șeful MADR a făcut următoarele precizări:

”Dintr-un camion de lăcuste nu poți să faci nici o lingură de făină, ce ne tot învârtim în jurul acestei probleme. Ca să faci o pâine din făină de lăcuste, îți trebuie un vagon, o rabă de lăcuste. (…) Lăsați greierii să cânte și insectele în insectar, dar în niciun caz pe farfuria românului. Nu ne apucăm noi de lăcuste acum. Noi avem terenul nostru fertil, pe care să-l întoarcem, să-l cultivăm. Eu, ca agronom, combat lăcustele, nu le mănânc și nici nu le cultiv”, a mai spus ministrul Petre Daea la Prima News.