Piața cerealelor 2024 – Se anunță zile grele pentru fermieri

3

Anul 2024 se anunță a fi încă unul dificil pentru fermierii din sectorul vegetal, cel puțin în privința prețurilor mărfurilor agricole. Cei care speră să vadă creșteri ale prețurilor pe piața cerealelor vor rămâne dezamăgiți, spun specialiștii.

Astfel, câștigurile ar putea veni nu din prețurile favorabile, ci din producțiile ridicate. Totuși, experții îi sfătuiesc pe fermieri să-și securizeze o parte din marfă încă de la începutul anului, prin contracte forward, pentru a nu se trezi că vor fi nevoiți să vândă la prețuri mult mai scăzute în perioada recoltării.

”La prima vedere, am putea spune că în 2024 va fi bogăție, pentru că Uniunea Europeană arată bine; nu cred că 5% rămas neînsămânțat în Franța poate afecta atât de mult volumul prognozat al UE. România a însămânțat 2,3 milioane de hectare de grâu, mult mai mult față de prognoza de 2,17 milioane de hectare, ceea ce ne conduce către o recoltă de 11-11,5 milioane de tone.

Se vede de acum un preț mai scăzut față de ceea ce este acum în piață la grâu, în 2024. Firește, mai e mult până departe, însă s-ar putea să fie nevoie ca fermierii să vândă 1-2 tone/hectar în lunile ianuarie-februarie, pentru că nu se întrevede niciun marker pentru recolta viitoare. (…) La cum se vede astăzi, nu sunt semne de creștere, totul scade, absolut toate prețurile au o curbă descendentă”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor, pentru AGRO TV.

Puteți urmări analiza completă legată de piața cerealelor în înregistrarea emisiunii ”Agricultura la Raport”, pe canalul de youtube AGRO TV.

video
play-sharp-fill