Piața cerealelor: Și mai mult grâu ucrainean ar putea intra în România în 2023

1

După ce piața românească a fost inundată de mărfurile agricole din Ucraina în 2022, în contextul războiului, este foarte posibil ca același trend să se păstreze și anul acesta. Mai mult, se pare că producția ucraineană va fi și mai mare anul acesta, ceea ce ar putea avea un impact și mai puternic asupra producătorilor români.

Potrivit unor date publicate de AGRI Column, judecând după informațiile actuale culturile de toamnă din Ucraina vor genera producții în și peste media ultimilor 5 ani. Ucraina se așteaptă la o recoltă totală de peste 33 de milioane de tone la culturile de toamnă, însă o parte din această cantitate va fi în teritoriile controlate de Rusia.

Potrivit datelor actuale, 26,6 milioane de tone vor fi recoltate de pe teritoriile controlate de Ucraina, adică o productivitate mai mare decât media ultimilor ani. Această cantitate înseamnă 20,6 milioane de tone de grâu, puțin peste 3 milioane de tone de orz și 2,7 milioane de tone de rapiță.

De partea cealaltă, în Rusia vor ajunge 6 milioane de tone de grâu, 652.000 de tone de orz și 365.000 de tone de rapiță.