Piața oleaginoaselor – Cu cât se vând rapița și floarea soarelui în Portul Constanța

3

Piața oleaginoaselor se prezintă la fel de liniștită ca piața cerealelor în aceste momente, însă specialiștii anticipează mișcări importante în ceea ce privește prețurile pe parcursul lunilor următoare. Floarea soarelui ar putea intra în lumina reflectoarelor începând din decembrie, în timp ce interesul pentru rapiță se va maximiza în primele luni ale anului 2024.

”Am văzut rapița scăzând, ca urmare a soiei, care a scăzut și ea, cu circa 6-7 euro/tonă ca urmarea a raportului USDA. În România avem probleme foarte mari în ceea ce privește rapița, sunt circa 440.000 de hectare semănate, un grad de răsărire foarte redus, sunt multe sole întoarse. Trebuie să înțelegem că necesarul de acoperire al unităților de procesare va fi determinat de recolta viitoare, adică să ne așteptăm ca prețurile să aibă altă pondere în ianuarie, februarie, martie”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.

În acest context, rapița se vinde în Portul Constanța la un nivel de 405-410 euro/tonă în aceste momente.

Pentru floarea soarelui, cererea nu este foarte mare în această perioadă, iar prețul în Portul Constanța este de 390-393 dolari/tonă. Cererea va începe din Bulgaria, însă, în luna decembrie, pentru că procesatorii de acolo vor ieși să cumpere marfă.

”În ceea ce privește semințele de floarea soarelui, rămân latente. Nimeni nu are chef să vândă în acest moment, fabricile sunt acoperite, astfel că nu există o cerere mare pentru semințele de floarea soarelui. Bulgaria își va deschide porțile pentru importul de semințe de floarea soarelui la 30 noiembrie. Procesatorii bulgari doresc această marfă, deoarece capacitatea lor de procesare este mult mai mare decât ce au produs în acest sezon: 1,7 milioane de tone producție, 2,8 milioane de tone capacitate de procesare”, a mai explicat Cezar Gheorghe.