Piața produselor vegetale, îmbogățită cu un pateu din linte

27
Piața produselor vegetale, îmbogățită cu un pateu din linte

Românii sunt mari consumatori de carne, însă prinde teren și piața produselor vegetariene. Pe de o parte, pentru că tot mai mulți consumatori sunt atenți la alimentație și tind spre consumul de produse slabe caloric, cât mai sănătoase, iar pe de altă parte și pentru că România, nu satisface, prin creșterea animalelor, cererea de carne.

De exemplu, România a fost în 2018 campioană la consumul de carne de porc în Uniunea Europeană, cu 77 kilograme per cap de locuitor, însă la densitatea numărului de porcine la 100 hectare s-a situat pe locul 18 în UE în același an.

În aceste condiții, numărul vegetarienilor este în creștere de la an la an. De exemplu, în urmă cu patru ani, statisticile arătau că aproximativ 2-3% din populație renunțaseră la consumul de carne în favoarea produselor vegetale.

Pe o piață în creștere și o nevoie acută a românilor de a adopta un stil de viață sănătos, studenții și profesorii de la Universitatea din Galați au scos pe piață, în 2017, un pateu vegetal. Produsul tartinabil din făină integrală bob și linte a câștigat imediat încrederea, fiind premiat în același an, cu medalia de aur la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva.

Trei ani mai târziu, adică în decembrie 2020, Universitatea Dunărea de Jos a anunțat că brevetul de invenție cu titlul: „Produs vegetal tartinabil și procedeul de obținere a acestuia”, rezultat în urma cercetărilor echipei de specialiști de la Facultatea Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați a fost cesionat celor de la SANOVITA.

”Brevetul a fost scos la licitație în luna octombrie prin Centrul de Transfer Tehnologic al Departamentului de Formare Continuă și Transfer Tehnologic (D.F.C.T.T.) din cadrul Universității “Dunărea de Jos” din Galați, pentru suma de 60 de mii de lei. SANOVITA producea deja pateul de mai bine de doi ani, în baza unei redevențe, ba chiar a dezvoltat o linie diversă, produsul putând fi găsit la ratf la prețul de 3 lei în variantele: pastă tartinabilă din făină de linte roșie cu ardei/ardei picant și pastă tartinabilă din făină de bob cu roșii și ceapă/ardei și tarhon”, informează, printr-un comunicat de presă, reprezentanții ”Dunărea de Jos” Galați.

Profesorul dr. ing. Petre Alexe a explicat că pateul are în compoziție linte sau bob, care înlocuiesc proteina sau făina de soia din majoritatea produselor similare existente pe piață (pentru că soia are potențial alergen sau este modificată genetic). În plus, pasta tartinabilă furnizează o serie de beneficii pentru sănătatea consumatorului. Pateul este bogat în minerale, vitamine și antioxidanți

«Suntem onorați de faptul că am reușit să finalizăm procedurile de semnare a contractului de cesiune. Este o premieră pentru Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Departamentul de Formare Continuă este preocupat de buna colaborare cu mediul economic, motiv pentru care, pe lângă contractul de cesiune, se va semna și un contract de colaborare cu SANOVITA, pentru un parteneriat durabil pe viitor în domeniul cercetării în industria alimentară», a declarat Cristian Munteniță, directorul D.F.C.T.T.

Echipa de profesori și doctoranzi care a lucrat la acest proiect mai bine de doi ani a fost coordonată de prof. univ. dr. Petre Alexe și este alcătuită din prof. univ. dr. Iuliana Aprodu, șef lucrări dr. ing. Livia Pătrașcu, șef lucrări dr. ing. Ina Vasilean și drd. Marian Neculau.