Sectorul laptelui din România se află în mare dificultate, iar mulți dintre crescătorii de bovine au ajuns la capătul puterilor, atât fizice, cât și financiare. Multe ferme din acest sector merg în pierdere în această perioadă, iar perspective mai îmbucurătoare nu se văd în acest moment.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierul Alexandru Baciu ne-a divulgat câteva cifre din spatele afacerii sale. Potrivit lui, în ceea ce privește laptele, pierderile sunt considerabile în fiecare lună, însă deocamdată se poate menține pe linia de plutire datorită producției vegetale și a cărnii. Alți fermieri, însă, nu sunt la fel de norocoși.
”Este foarte mic prețul laptelui, sub 3 lei/litru la fermele comerciale. La micul fermier, care are 10-20 de capete, cred că e undeva la 2,1-2,2 lei/litru. Asta este. Probabil că oamenii nu mai mănâncă lapte, procesatorul are cheltuielile lui, noi le avem pe ale noastre, suntem întotdeauna antagonici. Probabil că mulți vom renunța forțat. În acest moment, la mine în fermă, pe documente, produc litrul de lapte cu 2,6 lei. Din diferența de preț pierd 12.000 euro/lună, în condițiile în care îmi fac propriul nutreț”, ne-a explicat Alexandru Baciu.
De altfel, nu este prima dată când actorii din industria laptelui trag un semnal de alarmă. Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a subliniat în repetate rânduri că micile fabrici de procesare sunt în pericol de dispariție până în primăvara viitoare.
Pe de cealaltă parte, Alexandru Baciu spune că piața cărnii, în special cea a cărnii de vită, a început să meargă din ce în ce mai bine în țara noastră. Consumatorii și-au schimbat obiceiurile de consum și au început să mănânce carne de vită de cea mai bună calitate. Totuși, există temeri și pe partea aceasta, pentru că situația economică precară i-ar putea pune pe mulți în imposibilitatea de a-și mai permite să mănânce carne premium.