O plantă care se recoltează în octombrie și care poate aduce venituri impresionante începe să fie descoperită de fermierii români.
Este vorba despre șofran, supranumit și „aurul roșu”, considerat ca fiind cel mai scump condiment din lume. Astfel, o cantitate de 500 de grame de șofran poate fi vândută cu un preț cuprins între 500 și 5000 de euro.
Cultivarea șofranului nu este însă una foarte facilă, deoarece necesită îngrijire și condiții speciale de creștere. Mai mult, este vorba de o cultură manuală, în care mecanizarea își face loc doar în mică măsură, pentru lucrările solului.
În condițiile climatologice din România, șofranul (Crocus sativus) înflorește și se recoltează în lunile octombrie și noiembrie.
Pentru a obține un kilogram de condiment este necesară recoltarea a 130.000-250.000 de flori de șofran din care se rețin numai stigmatele (partea superioară a pistilului). Florile se recoltează deschise, după ce se ridică roua, după care se separă stigmatele și se usucă în aceeași zi, la o temperature de 40-60°C, până la pierderea a 4/5 din greutate. Condimentul obținut trebuie păstrat în recipiente din sticlă sau faianță, închise ermetic, ferite de lumină și umiditate, și poate fi folosit după 30 zile, timp în care își formează aroma binecunoscută.
Pe lângă aroma sa distinctivă și culoarea pe care o conferă preparatelor culinare, șofranul conține o varietate de compuși vegetali care acționează ca antioxidanți și care protejează celulele organismului împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și stresul oxidativ.