Planul Comisiei Europene privind cerealele ucrainene

2

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, și-a exprimat, marți, după Consiliul AgriFish, optimismul că statele membre vecine cu Ucraina vor accepta în curând un acord prin care cerealele ucrainene să poată intra în ţările lor pentru a fi exportate în altă parte, relatează Reuters.

Comisia Europeană a propus săptămâna trecută măsuri de urgenţă pentru grâu, porumb, rapiţă, seminţe de floarea-soarelui şi ulei de floarea-soarelui, după ce unele ţări din Europa Centrală au luat măsuri unilaterale pentru a interzice importurile de produse alimentare din Ucraina.

Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia au devenit rute de tranzit pentru cerealele ucrainene care nu au putut fi exportate prin porturile din Marea Neagră ale Ucrainei din cauza invaziei Rusiei din februarie 2022.

Potrivit lui Janusz Wojciechowski, acordul de tranzit va acoperi doar cele cinci produse, care reprezintă 80-90% din importuri, nu și celelalte opt produse – inclusiv miere, păsări de curte şi lapte – pe care le-au mai propus vecinii Ucrainei.

„Cred că suntem foarte, foarte aproape de a ajunge la un acord bun”, a declarat Wojciechowski într-o conferinţă de presă după reuniunea Consiliului AgriFish de la Luxemburg, adăugând că şi alte ţări UE par să susţină planul privind criza declanșată de cerealele ucrainene.

Oficialul european a mai spus că executivul comunitar negociază în prezent cu cele cinci ţări, iar Comisia prezintă date pentru a arăta impactul exact al importurilor agricole.

Wojciechowski, care este polonez, a declarat că propriile sale discuţii cu ministrul polonez al agriculturii de marţi au arătat că poziţiile lor sunt foarte apropiate.

„Polonia este ţara lider dintre cele cinci şi este foarte aproape de a găsi o soluţie”, a spus el.

Conform propunerii Comisiei Europene, cele cinci ţări ar trebui să asigure tranzitul cerealelor ucrainene, urmând ca fermierii locali să primească drept compensaţie 100 de milioane de euro din fondurile UE.