Condițiile pentru plata redistributivă APIA se modifică începând de anul acesta. Potrivit noului Plan Național Strategic, această subvenție va fi acordată doar pentru fermele cuprinse în intervalul 1-50 hectare. Astfel, exploatațiile care depășesc pragul de 50 de hectare nu se mai încadrează la plata redistributivă.
Potrivit lui Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, pragul de acordare al acestei subvenții ar fi trebuit dus până la 300 de hectare, în condițiile în care o exploatație de 50 de hectare din sectorul vegetal nu poate fi considerată fermă mare.
”Faptul că a ales Ministerul Agriculturii să se ducă cu plata redistributivă la 50 de hectare maxim eu cred că este o greșeală. E o greșeală nu din perspectiva momentului, că este o poză de moment acum cu dimensiunea exploatațiilor, că dacă discutăm de 5 hectare de legume în câmp, s-ar putea să fie competitiv fermierul, dar dacă discutăm de 5 hectare de cereale, cu siguranță nu este. Eu mă gândeam că ar trebui să ne ducem până la 300 de hectare cu această plată redistributivă. (…) Eu sunt destul de rezervat că o exploatație de 50 de hectare de vegetal poate fi competitivă”, a precizat Emil Dumitru pentru AGRO TV.
Totuși, având în vedere exigențele Comisiei Europene, fermierii spun că pragul de 50 de hectare reprezintă o victorie, pentru că cerințele inițiale ar fi fost și mai drastice.
”Comisia a spus prima dată că trebuie să ne raportăm la dimensiunea medie a fermei din România, care era la 3 hectare și ceva. Este, totuși, un succes că s-a ajuns la 50 de hectare. Și eu mi-aș fi dorit să ajungem la 300 de hectare, dar scădeau foarte mult sumele și nici Comisia nu a fost de acord, pentru că nu se mai chema fermă mică. În UE, dimensiunea medie a unei ferme e 70 de hectare”, a explicat Dan Hurduc, membru al Clubului Fermierilor Români.
Potrivit Ministerului Agriculturii, fermele cuprinse între 1 și 50 de hectare reprezintă circa 97% din totalul fermelor din România și însumează o suprafață de 3.748.473 ha (39% din suprafața totală înscrisă în Sistemul Integrat de Administrare și Control), conform datelor centralizate de APIA în anul 2020.
Cuantumul unitar planificat de MADR pentru plata redistributivă în 2023 este de 50,61 euro/hectar, urmând să crească treptat până la 54,16 euro/hectar în 2027.