Plata subvențiilor APIA – Directorul Adrian Pintea anunță sumele care au intrat în conturile fermierilor

11
Plata subvențiilor APIA – Directorul Adrian Pintea anunță sumele care au intrat în conturile fermierilor

Plata subvențiilor APIA pentru campania 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se află în plină perioadă de autorizare la plată a subvențiilor pentru fermierii români, din anul de cerere 2020. Potrivit directorului general al instituției, Adrian Pintea, suma totală autorizată la plată până la această dată este de 2,82 miliarde euro.

”Pe lângă campania de primire a cererilor care s-a încheiat, suntem și în plină perioadă de autorizare la plată. Până în data de 30 iunie suntem obligați să finalizăm toate plățile care sunt în limita eligibilității. (…) Concret, suma totală autorizată la plată în perioada 16 octombrie 2020 – 17 mai 2021 este de 2,82 miliarde euro. Strict în Campania 2020, avem 2,62 miliarde euro”, a precizat Adrian Pintea în exclusivitate pentru AGRO TV.

Întrebat de către realizatorul emisiunii ”Agricultura la Raport”, Ovidiu Ghinea, care sunt ultimele plăți efectuate, directorul general al APIA a făcut următoarele precizări:

”Ultimele plăți care au fost făcute au fost ajutoarele naționale tranzitorii, care întotdeauna se plătesc din bugetul anului viitor, și sprijinul cuplat în sectorul vegetal. Acestea se plătesc întotdeauna după data de 15 mai. Este meritul colegilor mei din centrele județene, pentru că au vorbit cu fermierii să aducă documentele mai repede, astfel încât am demarat autorizarea la plată și pentru acestea încă din data de 7 mai. În privința ajutoarelor naționale tranzitorii, până astăzi am reușit să autorizăm la plată suma de 60 milioane euro, iar la sprijinul cuplat în sectorul vegetal au fost autorizate la plată 13 milioane euro. Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic a fost, de asemenea, autorizat la plată în proporție consistentă – peste 174 milioane euro”, a spus Adrian Pintea.

Șeful APIA a mai subliniat faptul că de la momentul autorizării la plată, până la momentul în care banii ajung efectiv în conturile fermierilor, pot trece în jur de 7 zile. Astfel că fermierii autorizați la plată care nu au încă banii în conturi, îi vor avea în zilele următoare. Adrian Pintea i-a asigurat pe fermieri că sumele necesare pentru plata subvențiilor au ajuns în conturile APIA, astfel că plățile se vor face la termen.