Plăți APIA de ULTIMĂ ORĂ – Câți bani au intrat în conturile fermierilor

8

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat, în luna decembrie a anului trecut, plățile finale aferente campaniei 2023. Până la această oră, aproape 1,4 miliarde de euro au fost plătite, iar numărul fermierilor autorizați la plată a ajuns la 736.000, spune ministrul agriculturii, Florin Barbu.

Potrivit șefului MADR, suma plătită în campania 2023 este mai mare decât era anul trecut la această dată. Totuși, conform datelor publicate de APIA, în 10 ianuarie 2023, APIA plătise deja peste 1,9 miliarde de euro pentru cererile depuse în Campania 2022.

Totodată, ministrul Barbu a răspuns și la nemulțumirile fermierilor care au fost blocați la plată, din cauza erorilor sistemului de control al APIA.

”În momentul de față, noi am plătit 736.000 de fermieri. Am plătit avansul, plus partea finală, aproape 1,4 miliarde de euro. Mai sunt unele probleme cu cei care au căzut la control, dar știm că în fiecare an un procent mic de fermieri stau în control și trebuie aduse documentele justificative, mai ales la marii fermieri care au foarte multe parcele care nu se identifică și sunt suprapuse. Nu e din cauza Ministerului Agriculturii sau a APIA, e identificarea practică a parcelelor pe care le declară fermierii”, a precizat ministrul Florin Barbu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.