Plăți compensatorii APIA – Ce subvenții mai primesc fermierii anul acesta

7
Plăți compensatorii APIA – Ce subvenții mai primesc fermierii anul acesta

Ca urmare a aprobării Regulamentului de tranziție (UE) nr. 2220 din 2020, au fost stabilite regulile de implementare a măsurilor din PNDR 2014-2020 în perioada de tranziție, reglementată pentru următorii 2 ani: 2021 și 2022, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Prin urmare, în perioada 2021-2022, UE susține în continuare din fonduri europene adresate agriculturii și dezvoltării rurale, posibilitatea Statelor Membre de a acorda plăți compensatorii fermierilor care furnizează societății servicii publice prin adoptarea unor practici agricole prietenoase cu mediul. Conform Regulamentului de dezvoltare rurală nr. 1305/2013, minimum 30% din alocarea Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) este rezervată măsurilor care contribuie la atingerea obiectivelor de mediu și climă.

De asemenea, în perioada 2021-2022 sunt alocate fonduri pentru redresarea economică și socială necesară ca urmare a efectelor negative provocate de manifestarea pandemiei COVID-19, prin Instrumentul de Redresare al UE (EURI) care este reglementat prin Regulamentul (UE) nr. 2094/2020. Cel puțin 37% din fondurile EURI trebuie să fie adresate măsurilor de bunăstare a animalelor, LEADER și operațiunilor benefice pentru mediu și climă.

În acest fel se continuă și în perioada de tranziție susținerea sistemelor extensive de agricultură (bazate pe reducerea inputurilor și utilizarea durabilă a resurselor naturale), pentru a putea face față competiției atât cu presiunea de adoptare de sisteme agricole intensive, cât și întrun context mai larg, cu alte activități economice emergente cu care agricultura se va putea afla în competiție din perspectiva utilizării terenurilor agricole. În același timp, este încurajată continuarea activităților agricole în zonele cu o valoare de mediu ridicată, dar în special în zonele care se confruntă cu constrângeri naturale și în zonele montane, precum și evitarea abandonului acestor zone.

Măsurile de mediu și climă ale PNDR 2014-2020 vor fi implementate în continuare în perioada de tranziție, atât în cazul pajiștilor permanente naturale și semi-naturale, cât și în cazul livezilor tradiționale utilizate extensiv sau al terenurilor arabile, acestea promovând practicarea unei agriculturi care presupune evitarea sau limitarea utilizării utilajelor grele și evitarea chimizării alături de aplicarea tehnicilor agricole tradiționale folosite (ce se reduc în fond la un pășunat non-intensiv și la stabilirea unor date și metode de aplicare a cositului) și favorizând menținerea habitatelor prioritare și a speciilor importante, a fondului cultural tradițional, precum și o utilizare rațională a resurselor naturale.

MĂSURILE DE MEDIU ȘI CLIMĂ FINANȚATE PRIN PNDR 2014-2020

Măsurile de mediu și climă aplicabile pe terenurile agricole, finanțate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în cadrul PNDR 2014-2020 și implementate în România în anul 2021, sunt:

  • Măsura 10 – agro-mediu și climă (M.10),
  • Măsura 11 – agricultura ecologică (M.11),
  • Măsura 13 – plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice (M.13).

Pentru fiecare dintre aceste măsuri a fost elaborat câte un ghid informativ adresat beneficiarilor. Ghidurile informative sunt puse la dispoziția fermierilor gratuit, la sediile APIA unde depun cererile unice de plată și se regăsesc în format electronic pe site-urile APIA www.apia.org.ro – la secțiunea Materiale de informare (http://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare) și MADR www.madr.ro – la secțiunea Dezvoltare Rurală – Măsuri de Mediu și Climă (https://www.madr.ro/pndr-2014-2020/implementarepndr-2014-2020/masuri-de-mediu-si-clima.html)