PLĂȚILE APIA pentru fermieri sunt ÎN PERICOL! Angajații din teritoriu anunță GREVĂ GENERALĂ!

6

Plățile APIA pe care fermierii le așteaptă cu sufletul la gură în acest sfârșit de an sunt în puse în pericol de greva generală pe care angajaţii Centrelor Judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) se pregătesc să o declanșeze din data de 21 decembrie, potrivit anunțului dat publicității joi, prin AGERPRES, de către Federaţia Agrostar, afiliată la Blocul Naţional Sindical.

„Având în vedere că promisiunile făcute angajaţilor Centrelor Judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultura nu s-au realizat, anunţăm calendarul acţiunilor pentru perioada următoare: începând cu data de 18 decembrie 2023 şi până în 20 decembrie 2023 se vor organiza acţiuni de pichetare la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi la Guvernul României. Din data de 21 decembrie 2023 se va declanşa greva generală pe perioadă nedeterminată”, se arată în informarea organizației sindicale.

Nemulţumiţi de situaţia salarială, angajaţii APIA din teritoriu au declanşat în această săptămână o serie de proteste, acuzând faptul că, deşi sunt foarte performanţi, având o rată de absorbţie a fondurilor europene de peste 96% în fiecare an, cu un volum de muncă foarte mare, salariile acestora au rămas la nivelul anului 2015. Mai mult, angajații din teritoriu ai Agenției consideră că se află într-o situaţie de discriminare, APIA fiind singura agenţie din MADR care se află pe grilă teritorială, a arătat recent Federaţia Naţională a Sindicatelor APIA.

„În cazul în care grila salarială nu va fi uniformizată, membrii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Apia afiliată la CNS Cartel Alfa vor intensifica formele de protest, mergând până la grevă”, se subliniază în comunicatul organizaţiei sindicale.

Declanșarea grevei generale în rândul funcținarilor din Agenție va pune, implicit, în pericol plățile APIA pe care fermierii le așteaptă în această perioadă.