Poiana Brasov gazduieste Forumul Optitech pe pomicultura

492
Editia Optitech 2017 a reunit 200 dintre cei mai importanti pomicultori din Romania. Traditionalul eveniment, organizat de Syngenta, a propus dezbateri interesante, utile pentru sezonul pomicol in curs.
Ion Oprea, presedintele Asociatiei Producatorilor Damboviteni, gazda primei editii a Optitech, spune ca “astfel de forumuri sunt extrem de interesante. Vedem ca in sala sunt prezenti pomicultori care fac productie intensiva pe cca 5 mii de hectare. Sunt oameni care aplica tehnologia, noutatile din domeniu, oameni interesati sa isi respecte clientul final. Pentru a atinge aceste criterii de performanta este musai sa fii prezent la cel mai important nume din domeniul protectiei pomicole”.
Dezbaterile din Poiana Brasov au adus pomicultorilor cateva solutii foarte eficiente in combaterea problemelor existente in livezi, mai ales ca 2017 vine cu o rezerva importanta de boli din 2016.
Astfel, in controlul insectelor, lepidopterele pot fi tinute sub control cu Affirm Opti, iar acarienii cu binecunoscutul Vertimec. Pe partea de controlul bolilor dicutiile s-au concentrat pe fainare si rapan. Embrelia s-a desprins a fi cea mai buna solutie propusa pomicultorilor romani. “Este reprezentantul unei noi clase de fungicide, SDHI” – sustine Andreea Caimac, manager de produs culturi horticole Syngenta.
O alta tema extrem de interesanta a constituit-o raritul chimic – tratamente pentru controlul incarcaturii pe pomi. Astfel, solutiile omologate in Europa Occidentala, folosite de pomicultorii din acest areal, au fost prezentate omologilor din tara noastra.
Nu au fost excluse nici discutiile pe seama fondurilor europene. Mihail Coman – directorul Institutului de Cercetare de la Maracineni, Arges, a expus oportunitatile pe care romanii le au pentru a dezvolta agribusiness-ul prin accesarea submasurii 4.1.A – rezervata cresterii suprafetelor cu arbusti fructiferi. Iar culturile de zmeura, catina, capsune etc reprezinta o rela oportutitate. Trebuie remarcat faptul ca Institutul de Cercetare de la Maracineni a reprezentat unul dintre cei mai importanti parteneri ai Syngenta pentru testarea noilor produse de protectia pomilor fructiferi la nivel european.