POLITIA ROMANA: PESTE 1,2 TONE SI 1.100L DE PRODUSE DE PROTECTIA PLANTELOR, RISCANTE PENTRU SANATATE, AU FOST CONFISCATE

399

Peste 1,2 tone și 1.100 de litri de produse de protecție a plantelor susceptibile a prezenta riscuri de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populației şi a mediului înconjurător au fost ridicate de polițiști, în urma unei acțiuni desfășurate în București și 18 județe.

În perioada 4 martie – 31 mai a.c., Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a coordonat o acţiune la nivelul  municipiului București și al judeţelor Alba, Bistrița – Năsăud, Brașov, Caraș – Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara,  Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vâlcea şi Vrancea pentru prevenirea și sancționarea activităților ilicite la regimul produselor de protecţie a plantelor.

Acţiunile  au  avut în vedere verificarea modului în care sunt respectate prevederile legislaţiei de agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor, precum şi descoperirea altor nereguli ce pot prezenta riscuri majore de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populaţiei şi a mediului înconjurător.

Pentru verificarea a 621 de unități care gestionează astfel de produse, polițiștii au acţionat împreună cu specialişti din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniu, respectiv unităţi fitosanitare, Garda de Mediu, inspectorate teritoriale de muncă.

În urma activităţilor desfăşurate, echipele de control au constatat 58 de fapte de natură penală, ponderea constituind-o cele prevăzute de O.U.G.  nr. 195/2005 privind protecţia mediului (40 infracţiuni) şi cele sancţionate de Codul penal – traficul de produse sau substanțe toxice (15 infracţiuni).

În acest context, au fost dispuse măsuri de cercetare a 50 de persoane care, sub diferite forme, sunt bănuite de participare la săvârşirea acestor infracţiuni.

De asemenea, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 1.216 kilograme şi 1.164 de litri de produse de protecţie a plantelor.

Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, polițiștii au aplicat 43 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 97.000 de lei.