Polonia menține interdicția pentru importurile din Ucraina – „Kievul acționează cu rea credință!”

1

Faptul că, după invazia Rusiei din februarie 2022, s-a decis deschiderea pieței europene pentru importurile din Ucraina „a fost un gest unilateral de bunăvoinţă din partea Uniunii, nu o obligaţie legală bilaterală”, a declarat miercuri eurodeputatul Jacek Saryusz-Wolski, membru al partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS). Acesta a acuzat Kievul de rea credinţă pentru că foloseşte războiul drept scuză pentru a exercita presiuni asupra UE în chestiunea exportului cerealelor ucrainene, relatează agenţia EFE, citată de AGERPRES.

„Exceptările de la plata taxelor vamale pentru cerealele ucrainene în UE sunt un privilegiu unilateral, limitat în timp şi revocabil acordat Ucrainei”, a amintit eurodeputatul polonez, în timp ce guvernul de la Kiev insistă pe lângă Comisia Europeană să respingă cererea statelor UE vecine cu Ucraina de a prelungi și după data de 15 septembrie restricţiile asupra importului unor produse agricole ucrainene.

„Ucraina acţionează cu rea credinţă în această chestiune, folosind războiul pentru a obliga UE să-şi deschidă piaţa agricolă în mod permanent şi să perpetueze acest precedent pe termen nelimitat. (…) Deschiderea permanentă a pieţei europene pentru cerealele ucrainene ar fi contrară principiilor Politicii Agricole Comune a UE, bazată pe subvenţionarea producţiei agricole şi protejarea pieţei interne în faţa importurilor (…) din state terţe”, a explicat eurodeputatul polonez, aliniindu-se la poziţia adoptată de guvernul de la Varşovia.

În încercarea de a forța Comisia Europeană să respingă cererea unor state membre de prelungire și după data de 15 septembrie a restricţiilor privind importurile din Ucraina, guvernul de la Kiev a sugerat că s-ar putea adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) dacă cerealele ucrainene nu sunt lăsate să intre liber pe piaţa statelor UE.

În replică, europarlamentarul Jacek Saryusz-Wolski a atras atenția că „intrarea liberă a produselor ucrainene pe piaţa UE a fost un gest unilateral de bunăvoinţă din partea Uniunii, nu o obligaţie legală bilaterală pe care Ucraina să o poată reclama prin mijloace legale”.

De altfel, guvernul polonez a anunţat că va prelungi oricum, după data de 15 septebrie, restricţiile pentru importurile din Ucraina de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui, chiar dacă Comisia Europeană ar decide contrariul. Mai mult, ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a anunţat recent că pe lista produselor agricole ucrainene interzise la import în Polonia vor fi adăugate mierea şi zmeura.