Poluare accidentală pe Arieș

605

O sondă a celui mai mare iaz de decantare s-a fisurat.

O poluare accidentală s-a produs pe Arieș, după ce o sondă a cedat iar în râu a ajuns apă cu steril din iazul de decantare Valea Șesei, cel mai mare din țară.

Comisari de la Garda de Mediu Alba s-au deplasat, alături de specialiști de la Apele Române, în Apuseni, aceștia fiind prezenți la fața locului pentru verificări, recoltări de probe și monitorizarea fenomenului. Totodată, urmează să se stabilească și consecințelor poluării, respectiv dacă există mortalitate piscicolă.

Reprezentanți ai Gărzii de Mediu au declarat pentru AGERPRES că incidentul este raportat ca și poluare. Potrivit acestora, compania Cupru Min, cea de care aparține iazul, a luat măsuri pentru a limita efectele poluării.

Iazul Valea Șesei este principalul iaz în funcțiune al Cupru Min, fiind în același timp cel mai mare iaz din țară, potrivit informațiilor postate pe site-ul companiei.

El se întinde pe 130 de hectare și cuprinde zeci de milioane de tone de steril supuse unui fenomen de leșiere. Fiind un iaz de vale, iazul de decantare Valea Șesei, pe lângă apele bazice din tulbureala sterilă de la uzina de preparare, primește și apele din bazinul hidrografic al Văii Șesei, în care se varsă apele poluate ce se scurg de pe haldele de steril.