Pomicultor: Obținerea unui permis de mediu durează și 6 luni. Măsura 26 nu ne avantajează. Ce este de făcut

1

Este greu să fii pomicultor astăzi în România. Producția de fructe și legume este din ce în ce mai vitregită și are nevoie de permanentă susținere. În ultimii ani avem condiții climatice extreme iar lipsa apei înseamnă producție mică și calitate slabă. Un alt factor important este eliminarea concurenței neloiale care trebuie să devină o prioritate. Pomicultorii se plâng de felul cum este structurat PNS dar și de sistemul birocratic de obținere al autorizațiilor.

PNS:  Măsură 26, investiții în sisteme de irigații

“M-am uitat pe ghidul consultativ și am constatat că priopritari sunt fermierii cu suprafețe mari. Noi, pomicultorii, nu ne putem compara cu o cultură mare, ca și suprafață. Totuși, o investiție în sistemele de irigații într-o plantație este cu orizont lung față de cel din culturile anuale. Dar este destul de scumpă, așadar este nevoie de finanțare. Să accesezi un credit este dificil, trebuie venit cu garanții, iar dobânzile sunt mari” a declarat pomicultorul Elena Cosmina Socea în Conferința Agricultura Viitorului.

Ce este de făcut? Opinia unui pomicultor

“Propun ca măsură 26 să fie împărțită în două sau să fie creată o altă măsură cum ar fi 4.1: una să fie pentru exploatații agricole, pentru cultură mare și cealaltă să fie pentru realizarea de sisteme în pomicultură. În felul acesta fiecare fermier va avea șansa să acceseze finanțarea. Până la urmă, fiecare om aduce valoare prin munca sa”, afirmă Cosmina Socea.

 O altă problema pe care Cosmina a ridicat-o a fost aceea a autorizațiilor de mediu.

“Pentru un sistem de irigații este nevoie de un permis de la mediu care durează o jumătate de an pentru a fi obținut. Dacă se deschide sesiunea și tu nu ai avizul, ori ai punctaj mic, ori nu ești eligibil. Ar trebui să fie eliminat acest timp lung pentru a obține un aviz”, cere pomicultorul.