POP-AM 2014-2020, fonduri europene disponibile

598

Prin noul POP-AM 2014 – 2020, România dispune de fonduri europene în valoare de 168,4 milioane de euro, în timp ce actuala perioadă de programare a avut un buget de 261,5 milioane de euro.

În principiu, noul program este structurat tot pe cinci axe, ca și cel actual, iar acvacultura va rămâne una dintre măsurile importante, cu 50% din fondurile alocate întregului program. Celelalte fonduri vor fi orientate către reamenajarea porturilor de pescuit sau dezvoltarea comunităților locale.

Unul dintre obiectivele viitorului program de pescuit vizează creșterea consumului de pește indigen, pentru că în prezent suntem în situația în care peste 80% din peștele consumat de români este importat.

Potrivit datelor MADR, românii consumă între 4 și 4,5 kilograme de pește pe an, adică de cinci ori mai puțin decât media înregistrată în țările Uniunii Europene, iar importurile de pește reprezintă peste 80% din consum.

În Uniunea Europeană, consumul mediu anual de pește este 20 de kilograme pe locuitor, dar și aici sunt variații foarte mari, în funcție de tradiție. În Ungaria consumul este de 2-3 kilograme pe locuitor și pe an, în timp ce în Portugalia sau Spania ajunge și la 50 — 60 de kilograme. La nivel mondial, cei mai mari consumatori de pește sunt japonezii, cu peste 90 de kilograme pe locuitor și pe an.

Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014 — 2020 este instrumentul de aplicare a Politicii Comune de Pescuit și a Politicii Maritime Integrate și va finanța POP-AM, care se înscrie în viziunea Strategiei Europa 2020, sprijinind creșterea competitivității, durabilitatea activităților de pescuit și de acvacultură, dezvoltarea locală a zonelor pescărești și activități privind afacerile maritime. (AGERPRES)