Preţul cărnii de porc ar putea scădea odată cu operaţionalizarea fermelor care au aplicat la programul de susţinere a reproducerii suinelor, anunță conducerea Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Buzău, care își propune crearea în județ a unui hub naţional al producţiei de material genetic, informează AGERPRES.
La nivelul judeţului Buzău, nu mai puțin de 10 ferme au aplicat pentru cele două programe de susţinere a crescătorilor de suine şi păsări pentru activități reproductive derulate prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Potrivit DAJ Buzău, există un vid pe piaţa locală privind materialul genetic, o lipsă care a generat probleme financiare crescătorilor de animale.
„Continuă, foarte important, programul de reproducţie despre care nu prea se aminteşte foarte mult. Noi, Buzăul gestionăm 70 de milioane de euro prin programul de reproducţie în ferme de porci şi pasăre. Sunt zece beneficiari care derulează acest proiect, în diverse stadii de evoluţie. Buzăul va deveni un hub, dacă pot să spun aşa al producţiei de material genetic. Dacă se vor duce aceste programe până la capăt, Buzăul va fi din nou pe primul loc, va fi generator de material genetic pentru porc şi pasăre, ceea ce înseamnă că foarte multe ferme de îngrăşat porc şi pasăre vor cumpăra din Buzău material pentru creştere. Este deosebit de important economic pentru judeţ şi pentru economia naţională pentru că, dacă întrebaţi crescătorii de porc sau de pasăre, ei achiziţionau de afară produsele respective, din Ungaria, Polonia, Bulgaria. Iată că de data aceasta sperăm să generăm un plus de valoare de mult aşteptat, fiind şi un vid pe acest segment al pieţei”, a declarat directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.
La rândul lor, crescătorii de animale spun că dezvoltarea fermelor de reproducţie a suinelor şi a păsărilor în România ar avea impact financiar major asupra preţului de achiziţie al purceilor şi păsărilor, fapt ce ar putea genera scăderea preţului cărnii.
„Este cea mai bună măsură dată crescătorilor de porci din ’90 şi până acum pentru că nu mai cumpărăm purcelul din afara ţării pentru a-l îngrăşa, la un preţ exagerat de mare. Îl producem la noi în ţară, cu costuri mult mai mici. În condiţiile de faţă, am două ferme de porci de 7000 de capete de cazare, goale de la 1 ianuarie 2023, nu le-am mai populat din cauza faptului că purcelul era 120 de euro bucata, adus din Bulgaria, Germania, unde găseai. O lungă perioadă şi nici acum purceii nu se găsesc, iar de produs cred că o să-l producem undeva maxim la 35-40 de euro pe bucată. E de bun augur măsura, ne ajută foarte mult în creşterea porcului şi românii pot avea tot timpul pe masă porc românesc. Această măsură poate conduce la scăderea preţului cărnii de porc alături de alţi factori, scăderea preţului la furaje, energie care este exagerat de scumpă, transport”, a explicat fermierul Dan Enache.