Porci „MASCAȚI” vânduți ilegal!

30
Porci „MASCAȚI” vânduți ilegal!

Judeţul Arad se confruntă cu focare de pestă porcină africană de mai bine de două luni, iar în acest moment sunt afectate 16 localităţi.

În pofida interdicţiilor impuse de autorităţi privind mişcarea animalelor şi, implicit, vânzarea lor, mulţi crescători au găsit soluţii prin care evită amenzile. Ei vând porcii online, adesea fără niciun document şi folosindu-se de anunţuri “mascate” care nu conţin cuvinte-cheie după care ar putea fi găsite de autorităţi, ci doar poze, relatează publicația locală Aradon. 

Atât pe Facebook, cât și pe site-uri specializate în publicarea anunțurilor de vânzare – cumpărare apar postări prin care se vând suine vii din județul Arad, inclusiv din localitățile cu focare de PPA aflate în evoluție. Aceste anunțuri au fost descoperite de publicațiile Jurnalul Arădean și Aradon, cât şi de către reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) .  

Directorul executiv al DSVSA Arad, Marcel Roșu, declară că aceste practici pun în piedică combaterea extinderii pestei porcine africane, mai ales că unele dintre anunţuri sunt “acoperite” de vânzarea altor produse, cum ar fi lemne de foc sau adidaşi.

“Mişcarea ilegală a animalelor, inclusiv comerţul online, reprezintă, în acest moment, cea mai mare piedică în eforturile noastre de limitare a extinderii focarelor de pestă porcină africană. Din păcate, am găsit anunţuri privind vânzarea suinelor chiar din localităţi în care avem focare în evoluţie, sau din zonele de protecţie. Pe site-uri specializate, există anunţuri mascate, în care se spune că se vând lemne de foc sau adidaşi, de exemplu, dar în fotografii sunt porci. Aceşti comercianţi iliciţi fac în aşa fel încât autorităţile să nu găsească anunţurile de vânzare porci după cuvintele-cheie”, a declarat Marcel Roşu.

CE SPUN VÂNZĂTORII?

În demararea acestei anchete, Jurnalul Arădean și Aradon au colaborat împreună și au contactat câțiva dintre vânzătorii anunțurilor „mascate”. Unul dintre aceștia, deși susținea inițial că vinde lemne, dar în poză apăreau porci, a confirmat în prealabil că întradevăr vinde porci și nu lemne. El vinde suine vii la prețul de 12 lei/kg și deține câteva exemplare de 80 – 120 kilograme. Întrebat de jurnaliști dacă are documente sanitar – veterinare, acesta a spus că nu deține. Nici analize pentru peste africană.  Singura garanție că suinele sunt sănătoase a fost „cuvântul” vânzătorului. Totuși, jurnaliștii când i-au spus vânzătorului că vor să facă şi analize, omul nu a mai părut interesat să vândă, afirmând că nu are timp să umble pentru teste.

Combaterea PPA – O PROVOCARE pentru autorități

Reprezentanții DSVSA Arad au apelat la polițiști și jandarmi, iar aceștia urmează să facă echipe comune pentru a identifica și sancționa vânzătorii, care nu fac nimic altceva decât să împiedice combaterea exterinderii pestei porcine africane. 

“Singura soluţie este să organizăm controale împreună cu poliţiştii şi jandarmii, pentru că DSVSA nu poate stopa altfel aceste practici prin care mişcarea animalelor are loc în mod nesupravegheat”, a declarat şeful DSVSA.

Marcel Roşu a adăugat că în judeţ a fost începută o campanie de informare, fiind distribuite broşuri şi alte materiale tipărite care conţin recomandările autorităţilor şi măsurile pentru limitarea extinderii pestei porcine africane.

Ce localități se confruntă cu această problemă?

Luni, în judeţul Arad erau în evoluţie 35 de focare de pestă porcină africană, în 16 localităţi, respectiv: Curtici, Şiria, Galşa, Mâsca, Covăsânţ, Socodor, Ghioroc, Pâncota, Măderat, Sântana, Juliţa, Şimand, Sintea Mică, Nadăş, Olari şi Cristeşti. Primele focare au fost confirmate în 4 august, în Şiria şi Curtici.

Conform DSVSA, principalele cauze ale răspândirii bolii sunt intrarea/ieşirea porcilor din zonele aflate sub restricţie de circulaţie (10 kilometri în jurul focarului) prin operaţiuni de comerţ ilegal, anunţarea cu întârziere a medicului veterinar în cazul apariţiei bolii, neutilizarea echipamentelor de protecţie cu destinaţie specială, nerespectarea normelor minime de biosecuritate (porci neîngrădiţi, cu posibilitatea de contact cu porcii mistreţi) şi densitatea mare de porci mistreţi.