Producția infimă de porumb a României de anul acesta, la mai puțin de jumătate față de așteptările inițiale, va genera o reacție puternică din partea fermierilor în ceea ce privește asolamentele din anii următori, preconizează Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor și fondator al casei de consultanță în agribusiness AGRI Column.
Specialistul estimează că aproximativ un sfert din suprafața însămânțată cu porumb în 2024 va dispărea anul viitor, fiind transformată în rapiță sau alte culturi înlocuitoare ale porumbului, care reacționează mai bine la condițiile de secetă.
”La noi sunt uriașe problemele la porumb. Noi vom genera maxim 6,7 milioane de tone de porumb, asta e cifra, nicidecum ceea ce se aude din partea Ministerului, și îi lăsăm de-o parte, că suntem oameni politicoși și raționali, iar ei vorbesc în universul lor. Asta va conduce către o reducere a asolamentului pentru porumb în primăvara anului 2025.
Am avut 2,15 milioane de hectare în 2024, cred că vom avea maxim 1,6 milioane de hectare înființate cu porumb în 2025. Toată lumea se va duce masiv spre rapiță, se va decala fereastra de însămânțare cu grâu; e logic să fie așa, pentru că vrei să prinzi niște umiditate, iar primăvara la fel, se va decala sezonul de însămânțare, va merge către sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie, ca să prindă ceva”, a explicat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.