Posturile de director în MADR vor fi ocupate prin concurs

508

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, doreşte supună candidaţii la posturile de directori în cadrul MADR la teste de inteligenţă şi de management, la fel cum se procedează şi la Comisia Europeană.

Sunt oameni de calitate în sistem, care trebuie aduşi la suprafaţă. Eu nu comentez cum au fost puşi unii sau alţii. Nu contează cu ce vii în spate, nu am probleme cu politicul,important este oricine poată veni la concurs. Asta este ideea. Şi directorii actuali şi oricine doreşte. Voi da test la Comisia Europeană. Eu am dat test pe inteligenţă, pe management, deci merg exact la Comisia Europeană. (…) La secretari de stat nu voi aplică această procedura, dar la directori generali şi directori în mod cert”, a spus Achim Irimescu.

Şeful MADR a precizat de asemenea doreşte mai simplifice organigramă Ministerului, pentru a nu mai avea „directori generali adjuncţi, directori şi aşa mai departe”.

Deja am eliminat un post de secretar de stat şi am rămas doar cu trei. L-am numit pe Sorin Radu şi în viitor vom vedea ce se va mai întâmplă. Am schimbat directorul general la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), l-am numit pe Andrei Szakal, şi în curând îl voi schimbă şi la Agenţia de Plăti şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). L-am adus şi consilier al meu pe Miron Moldovan, care a mai lucrat în minister, la buget, şi care deja a descoperit nişte lucruri care m-au şocat. Este vorba de 800 de proiecte, pe Măsura 322 de infrastructură rurală, unde primăriile riscă returneze banii europeni, dacă nu vom face cât mai rapid acte adiţionale cu aceste primarii şi prefecturi. Sunt adevărate bombe cu efect întârziat pe care funcţionarii noştri nu mi le-au semnalat. Domnul Moldovan are şi o relaţie foarte bună cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, pentru că vorbeşte acelaşi limbaj”, a mai spus Achim Irimescu, pentru sursă citată.

În fruntea Agenţiei de Plăti şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a fost numit de curant Ioan Merca, director executiv adjunct în cadrul APIA Cluj. Acesta a confirmat recent preluarea portofoliului, potrivit jurnaliştilor de la Ziarul de Cluj. În vârstă de 45 de ani, Ioan Merca este profesor doctor, specializat în Agrotehnică în cadrul Universităţii deŞtiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV). (fabricadecarne.ro)