Povestea unei afaceri înflorite din pasiunea și comuniunea unor ardeleni gospodari

8

Una dintre cele mai frumoase expresii ale agriculturii din Ardeal o reprezintă creșterea și îngrijirea animalelor. Această îndeletnicire veche de secole poate ajunge cu foarte multă ușurință să cuprindă în frâul său pasional pe aproape orice ajunge în acest areal feeric.

Echipa de comunicare din cadrul Titan Machinery România a ajuns la Transylvania Premium Angus, o cooperativă agricolă de lângă Teiuș, județul Alba unde a stat de vorbă cu Marian Ioan Toader, un tânăr fermier de 40 de ani, președintele și administratorul acestei cooperative.

Nu este ușor să crești animale, nici măcar dacă te afli în Ardeal. Însă totul devine posibil când mai multe puteri se adună și reușesc într-un timp relativ scurt să facă performanță prin creșterea frumoaselor vaci de lapte și de carne. Aceasta este povestea domnului Marian Ioan Toader care a reușit să formeze această cooperativă împreună cu ceilalți 6 membri fondatori și să dezvolte o afacere profitabilă și sănătoasă din toate punctele de vedere.

Reporter: Cum s-a născut această pasiune pentru creșterea animalelor?

Marian Ioan Toader: Sunt născut la Sibiu, localitatea Jina, acolo unde se cunoaște că oamenii muncesc cu animalele. Am deprins aceasta plăcere în copilărie și am făcut o pasiune din această muncă. Părinții mei au avut animale și a fost ușor să învăț. La început am avut oi, dar după ce s-a restrâns destul de mult pășunatul în zonă am schimbat oile cu alte animale. Din 2012 și până în 2018 am lucrat doar teren agricol. 

Reporter: Când ați început această afacere pe care o vedem aici?

Eu am venit aici la Teiuș în 2012, după ce m-am căsătorit. Practic din 2018 am început să mă implic în această fermă zootehnică, cu vaci de carne. Această fermă a funcționat încă din anii 2000. Când am venit eu aici ferma avea vreo 250 de capete de bălțată cu negru. Atunci, în 2018, ne-am hotărât să ne asociem cu toții, să lucrăm împreună și am înființat această cooperativă, iar apoi am tot crescut. Nu suntem doar din familie, ci de aici din zonă. Cumpărăm împreună, vindem împreună, nu suntem noi mari, dar ne descurcăm foarte bine. 

Reporter: Dumneavoastră administrați ferma din această locație? 

Marian Ioan Toader: Ferma din această locație e a socrului meu și este împărțită în două: partea de vaci de lapte bălțată cu negru pe care o administrează socrul meu și partea vacilor de carne – Angus pe care o administrez eu. Astfel, fiecare avem activitatea separată, dar lucrăm împreună, ne ajutăm reciproc. Avem și pajiști pe 70 de hectare și totuși, în această cooperativă sunt astăzi 9 membri, iar împreună, în cadrul cooperativei lucrăm aproape 700 de hectare. Aici suntem ca o familie, indiferent dacă suntem rude, vecini sau prieteni, suntem toți pentru unu și unul pentru toți. 

Reporter: Câte capete de vite are ferma din această locație?

Marian Ioan Toader: În prezent avem vite Angus – aproximativ 150 de capete și vite Holstein (Bălțată cu negru) pentru lapte – 300 de capete. Suntem în cadrul unei cooperative complet integrate, ne mai lipsește doar valorificarea produsului final. Văcuțele sunt vândute la abator, atât în carcasă, cât și în viu, iar laptele la procesator. În principiu avem o singură colaborare, către un singur client la vânzarea de lapte, încă din 1999, iar la carne la fel, un singur client.

Dacă pe viitor am reuși să închidem în cadrul cooperativei acest lanț, ar fi mult mai bine. Unii dintre membri au vânzare directă în piețele locale, iar clienții știu exact ce cumpără de la cine, sunt clienți vechi, fideli de 25 de ani.

Reporter: În afară de pajiști și pășuni aveți și cultură mare? 

Marian Ioan Toader: Avem și cultură mare 90% integral cu baza furajeră (lucernă, grâu, triticale, orz, porumb, porumb siloz) pentru animale, iar restul pajiști. Aici terenul este pretabil mai mult pentru cultura mare. Așa cum la noi în cooperativa toți membri au animale, preferăm să vindem carne decât cereale, mai ales că prețul cerealelor fluctuează tare mult. 

În trecut am avut probleme cu porcii mistreți care ne atacau culturile. O perioadă, de când a fost pestă porcină au mai murit din ei, dar înainte de pesta porcină, ne stricau cel puțin 100 de tone de porumb pe an.

Reporter: Pe de altă parte, cum a fost vremea în această zonă?

Marian Ioan Toader: Am avut și noi secetă, dar cum noi avem puțin mai mult teren, reușim să strângem și o rezervă, un surplus, astfel încât să nu rămânem niciodată descoperiți în ceea ce privește hrana animalelor. Avem silozuri, unde hrana animalelor se păstrează în cele mai bune condiții.

afaceri

Reporter: Când ați început să colaborați cu Titan Machinery?

Marian Ioan Toader: Cu Titan Machinery am început colaborarea din 2012-2013, de când am avut nevoie de piese pentru un tractor Case IH Magnum 280. Dar din 2022 am mărit destul de mult colaborarea, de când am luat tractoare, semănători, remorci de transport, tehnologice, utilaje de pregătire ș.a.

Reporter: Ce utilaje a cuprins pachetul achiziționat în 2022 de la Titan Machinery?

Marian Ioan Toader: Am cumpărat atunci 4 tractoare Case IH: Farmall C 120, Maxxum 150 cu încărcător frontal Stoll, un Puma 165 și un Puma 220, o semănătoare de păioase Väderstad Spirit 400 C, de prășitoare Väderstad Tempo T 6, un fertilizator Sulky DX 30, un disc Väderstad Carrier 420, o remorcă tehnologică Pronar, remorci de transport Pronar, utilaje Maschio Gaspardo. Ne-am bucurat și ne bucurăm încă de garanția extinsă pe care o avem la aceste utilaje.

Reporter: De ce ați ales utilaje de la Titan Machinery România?

Marian Ioan Toader: Am preferat să extindem parteneriatul cu Titan Machinery în primul rând datorită utilajelor Väderstad. Îmi plac aceste utilaje, sunt solide, bine făcute, rezistente. Am văzut în urmă cu 5 ani un disc Väderstad Carrier la cineva de la Timișoara și făcea o lucrare care m-a impresionat. Avem și service-ul de la Cluj foarte bun, băieții sunt foarte prompți.

Reporter: Care este ponderea utilajelor de la Titan Machinery în cadrul acestei cooperative?

Marian Ioan Toader: În prezent 85% dintre utilaje sunt cumpărate de la Titan Machinery, toate noi, avem mare încredere în potențialul lor. Toată mentenanța este făcută la timp, poți să dormi liniștit noaptea, pentru că a doua zi dimineața este bun de lucru. Dacă ai un utilaj vechi și unul nou, la cel vechi te costă mult mai mult întreținerea decât o mentenanță la unul nou. 

Avem operatori cu experiență care știu să lucreze pe toate tipurile de utilaje, dar și membrii cooperativei care mai operează lucrări. Recoltăm cu o combină Case IH 2188 cumpărată în 2007 din Franța care merge perfect și pe care ne bazăm foarte mult. 

Reporter: Cum descrieți relația cu reprezentantul Titan Machinery? 

Marian Ioan Toader: Colaborarea cu Rareș (n.r. Rareș Vădan Manager de zonă Titan Machinery) este foarte bună, este un om care se ține întotdeauna de cuvânt. Deși el e vânzător de utilaje, orice nevoie aș avea de la Titan Machinery, el mă ajuta foarte mult.

Suntem mulțumiți și de echipa de service și piese de schimb de la Cluj, cu care colaborăm încă din 2013. Sunt oameni profesioniști, care nu întârzie să te ajute niciodată. 

Reporter: Ce planuri de dezvoltare urmăriți?

Marian Ioan Toader: Avem de gând să ne perfecționăm mai mult, încercăm să ne modernizăm cât mai mult posibil. Aici în zonă nu prea mai este teren unde să te mai extinzi. Avem de gând să mai cumpărăm utilaje pentru zootehnie, dar treptat. Este nevoie de echipare continuă, sunt utilaje despre care am discutat deja cu Rareș și pe care urmărim să le achiziționăm. Urmărim și dotarea cu sisteme de automatizare pentru confortul animalelor, ventilatoare, noua tehnologie de monitorizare a animalelor, ș.a.  

Material realizat de Bogdan Constantin PR & Communication specialist