Povestea unui tânăr fermier: S-a lăsat de fotbal și a construit o fermă de animale!

5

Cu pasiune, determinare și multă ambiție un tânăr fermier din județul Bistrița-Năsăud, Echim Cristian, a reușit să construiască o afacere cu animale încă de pe băncile facultății. 

Tânărul fermier activează în domeniul zootehnic de 4 ani și a povestit pentru AgroTV pașii prin care a trecut pentru a avea astăzi o afacere de succes cu un efectiv de 120 de capete. 

Rep.: Cum ți-a venit ideea ca să construiești o fermă de animale? 

Cristian E.: La început, eram pasionat de fotbal. Făceam deja sport de performanță de vreo 13 ani, dar, văzând că lucrurile nu sunt cum mă așteptam și văzând că tatăl meu activează în sectorul zootehnic, am decis să mă reîntorc acasă și să continui activitatea zootehnică, dar la nivel de business. Ideea mi-a venit în anul al 2-lea de facultate, când la disciplina de construcții zootehnice mi-am schițat proiectul fermei, de care majoritatea colegilor se amuzau pentru că nu credeau că e o idee care o să se concretizeze în realitate. Este o muncă grea, nu oricine poate iubi și îngriji animalele pentru 365 de zile pe an, pe care le petreci neîntrerupt lângă ele. O altă persoană care m-a inspirat este bunicul meu, care avea câteva văcuțe și mai multe oi, insfulându-mi astfel dragostea pentru animale. Ca mai apoi să urmez Facultatea de Zootehnie de la Cluj, respectiv USAMV Cluj-Napoca. La momentul actual, sunt inginer zootehnist din anul 2019. Am urmat apoi Programul de Master – MCPOA – respectiv Managementul Calității Produselor de Origine Animalieră. Ambele la USAMV Cluj-Napoca.

REP.: Cine muncește la ferma ta? 

Cristian E.: Este o afacere de familie în care sunt implicați tatăl și fratele meu, care lucrează cot la cot cu mine și pe care mă pot baza oricând. Cel mai mult vreau să îi mulțumesc mamei noastre, care are grijă de papilele noastre gustative și care ne prepară o mâncare gustoasă, ca să puteam duce o zi de fermă la bun sfârșit. 

Rep.: Câte efective de animale aveți în fermă?

Cristian E.: În fermă avem un efectiv de 120 de capete, din care 70 de vaci-mame, iar restul șeptelului este compus din tineret bovin, plus juninci care sunt cazate într-o fermă modernă, în care văcuțele și vițelușii nu duc lipsă de nimic. Acestea sunt pe partea zootehnică, iar pe partea vegetală avem 84 de ha unde intră pășunile – plantele de nutreț și fânețele. Ferma noastră este certificată ecologic atât pe vegetal, cât și partea de zootehnie.

Rep.: Ce faceți cu laptele? 

Cristian E.: Laptele îl valorificăm la procesator, dar prețul primit lasă de dorit la câtă muncă și sudoare este necesară pentru obținerea unui litru de lapte ecologic. Pe viitor, însă, o să ne axăm și pe o mică procesare.

Rep.: Ați accesat Fonduri Europene?

Cristian E.: Am accesat Programul „Instalarea Tinerilor Fermieri”, care mi-a dat startul construcției noului adăpost de animale, dar, după părerea mea, suma pentru tinerii fermieri ar trebui să fie de cel puțin 5 ori mai mare, deoarece, cu un proiect ca al meu, cu 40.000 euro abia poți doar să faci o fundație la o fermă.

Rep.: Te ocupi și cu vânzarea de animale? 

Cristian E.: Vacile de reformă ies din fermă. În fiecare an, selectăm cele mai bune exemplare de la cele mai performante vaci pe care le creștem. Tăurașii care rezultă îi ținem la îngrășat și mai cumpărăm pentru îngrășat, apoi se valorifică prin vânzare în viu.

Rep.: Câte ore petreci la fermă? 

Cristian E.: Eu unul pot spune că trebuie să fii făcut pentru această meserie și trebuie să fii foarte serios, punctual și foarte ambițios deoarece în zootehnie apar tot felul de impedimente în fiecare zi. La fermă îmi petrec aproape tot timpul, respectiv de dimineață de la ora 5:00, când începe mulsul, până la ora 17:00, când se reia a doua tură de muls. Între timp, mă ocup de partea vegetală transportând baloți, dejecții lichide, solide. De asemenea, aplic tratamente văcuțelor sau vițelușilor. Partea mea preferată este hrănirea micuților de două ori pe zi. De asemenea, mă ocup de curățarea ongloanelor văcuțelor. De menționat că partea administrativă, respectiv actele, îmi ocupă iarăși suficient timp. tânăr fermier 

Rep.: Care sunt obstacolele de care te-ai lovit în 2023?

Cristian E.: În 2023 m-am lovit cu mari probleme legate de animalele sălbatice, respectiv urșii, care în ultimii 5 ani mi-au ucis 8 capete, 4 doar în 2022, iar autoritățile stau bine mersi la birouri și nu conștientizează gravitatea situației. Altă problemă mare ar fi prețul laptelui, care este derizoriu, cu toate că producem bio, noi îl valorificăm la un procesator cu puțin peste 2 lei, iar în magazin ajunge să fie sub gradele de grăsime la care îl vând eu. La raft se găsește între 8-14 lei/l. Referitor la autorități pot să zic doar că, până finalizezi o fermă, la stadiul de hârtii, îți ies fire albe, deoarece ne mișcăm cu viteza melcului turbat. Gândiți-vă că pentru branșarea la energie electrică am așteptat doi ani, de parcă nu statul face bani dacă îmi dă curent. De asemenea, intabularea terenului pentru construcție și alte avize au mai durat un an și jumătate. Nu mai vorbesc de avizul de mediu și restul, dar pe total sunt mulțumit că am finalizat.