Un tânăr viticultor pasionat și ambițios, Alexandru Sereș din Satu Mare, împreună cu familia sa, își dedică o mare parte din timp cultivării viței-de-vie și producției de vinuri de înaltă calitate. Cu o experiență solidă și o viziune clară pentru viitor, a reușit să transforme pasiunea sa pentru cultivarea viței-de-vie într-o afacere de succes. Într-un interviu, am discutat cu Alexandru Sereș despre ceea ce înseamnă viticultura și provocările întâmpinate în această activitate.
Rep.: De ce ați ales să mergeți pe acest drum al viticulturii?
Alexandru S.: Activitatea de viticultor a fost o mare provocare. Inițiativa a venit din partea tatălui meu acum ceva timp, care a tranformat-o într-o meserie. Este greu acest domeniu care implică sacrifii, însă pasiunea și dragostea pentru vie sunt mult mai mari.
Rep.: Aveți studii în domeniu?
Alexandru S.: Mi-am dorit să cunosc acest domeniu din toate perspectivele, de aceea, după liceu, am mers direct la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, la Facultatea de Horticultură și Silvicultură. Mai apoi, am ales să urmez un master specializat în „Calitatea Produselor și Subproduselor Viti-Vinicole”.
Rep.: Cum ați început să vă implicați în acest domeniu?
Alexandru S.: Ideea a pornit de la tatăl meu, în 2013, când a decis să înființăm o afacere de familie. În urma programelor de reconversie și restructurare a viței-de-vie, am plantat primele 65 de hectare de viță. După absolvirea studiilor, am început să mă aprofundez mai mult în acest domeniu. În 2016, am mai plantat 21 de hectare, iar din 2023 lucrăm pe o suprafață de 112 hectare. Începând din 2018, am preluat ferma de la părinți și, fără modestie, pot să spun că am reușit să dezvoltăm și mai mult suprafețele cultivate și să consolidăm brandul Domeniile Sereș, pe care să îl aducem pe piață.
Rep.: Pe lângă familia dumneavoastră, simțiți nevoia de implicare și din altă parte?
Alexandru S.: Fiind o afacere de familie, cu toții am muncit din greu pentru realizarea acestor proiecte, dar, din cauza suprafețelor mari, am avut nevoie și de forță de muncă din altă parte, lucru care implică și cheltuieli pe măsură.
Rep.: Ce ar trebui să știe un tânăr care vrea să înființeze o astfel de afacere?
Alexandru S.: Este o pasiune costisitoare și un business amplu, care implică studii atât în domeniul viticulturii, cât și în domeniul oenologiei (știința care se ocupă de producerea vinurilor). Celor la început de drum le recomand să țină cont de necesitatea unor investiții semnificative și să colaboreze cu profesioniști.
Rep.: Știm că în prezent faceți parte dintr-un curs numit “Tineri Lideri pentru Agricultură”, inițiativă concepută de Clubul Fermierilor. Ce ne puteți spune despre acest program?
Alexandru S.: Programul TLA a fost o nouă oportunitate care m-a scos din zona de confort și m-a pregătit pentru a depăși cu ușurință provocările viitoare. Am avut ocazia să întâlnesc mentori foarte bine pregătiți, și pentru asta doresc să mulțumesc organizatorilor. Cei implicați primesc susținerea necesară ca să treacă cu brio peste impedimente. De aceea, recomand tinerilor agricultori să urmeze acest program, vor avea de unde învăța, de la profesori, dar și de la colegi.
Rep.: Unde vă valorificați producția?
Alexandru S.: Având o suprafață atât de mare, toamna comercializăm must și struguri. Vinurile noastre sunt disponibile în propriul nostru magazin de prezentare din Satu Mare, precum și în colaborare cu diverse restaurante și pensiuni din zonă.
Rep.: După câți ani un viticultor se poate bucura de profit?
Alexandru S.: Nu pot vorbi despre profit, deoarece, fiind la început, reinvestim banii în tehnologie și dezvoltare.
Rep.: Care a fost cel mai greu moment pentru dvs.?
Alexandru S.: Consider că cel mai dificil moment pentru afacerea noastră a fost perioada pandemiei de COVID-19, când am fost afectați și ne-am văzut incapabili să ne valorificăm producția, stând practic pe loc timp de aproape doi ani.
Rep: Ați accesat fonduri europene? Intenționați să o faceți?
Alexandru S.: Am început această afacere cu ajutorul fondurilor europene, prin programele de Reconversie și Restructurare Viti-Vinicola. În viitor, intenționăm mai să accesăm astfel de fonduri pentru a ne consolida și mai mult poziția pe piață.
Rep.: Ce aveți în plan pentru 2024?
Alexandru S.: Obiectivul nostru pentru următorii ani este digitalizarea fermei și lansarea pe piață a unui număr cât mai mare de vinuri premium.