PPA TINUTA SUB CONTROL IN DAMBOVITA

337

Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a reunit miercuri,  24 septembrie în pentru a stabili decizia privind ridicarea filtrelor rutiere instituite în zona de protecţie, în comuna Lucieni, judeţul Dâmboviţa.  Totodată, s-a hotărât suspendarea activităţii de dezinfecţie a mijloacelor de transport auto. Aceste decizii au fost luate întrucât, în perioada 16- 24.09.2018, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa a efectuat activitatea de supraveghere clinică şi cartografiere a tuturor porcinelor din zona de protecţie, precum şi dezinfecţia exploataţiei infectate, nefiind constatate şi notificate alte cazuri de îmbolnăvire şi mortalitate.

În Lucieni, Dâmboviţa, s-a putut scăpa deja de pesta porcină africană.  Virusul pestei porcine a fost singurul descoperit de medici în judeţul Dâmboviţa la un  localnic creştea trei porci.

„Este vorba de trei porci. Doi au murit deja, iar al treilea va fi sacrificat. Am recoltat probe de sânge şi am transmis la lobratorul naţional, iar probele au fost pozitive. În urma hotărârii centrului local s-a decis uciderea celui de-al treilea porc şi luarea măsurilor de siguranţă în localitate, cu filtre rutiere. Facem anchetă epidemiologică să vedem de unde a venit acest virus şi cum a pătruns în localitate”, declara atunci dr. Sandu Tolea, directorul DSV Dâmboviţa.

„Aceste decizii au fost luate întrucât, în perioada 16-24.09.2018, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa a efectuat activitatea de supraveghere clinică şi cartografiere a tuturor porcinelor din zona de protecţie, precum şi dezinfecţia exploataţiei infectate, nefiind constatate şi notificate alte cazuri de îmbolnăvire şi mortalitate”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa.

Tot în comunicatul Prefecturii Dâmboviţa se mai menționează faptul că „informarea permanentă şi conştientizarea populaţiei care deţine porcine, cu privire la respectarea măsurilor de igienă, necesare pentru reducerea riscului propagării virusului de pestă porcină africană, iar examinarea clinică şi prin examene de laborator (recoltare probe de sânge) a efectivului de porcine se va face pentru a detecta eventuala prezenţă a virusului PPA, nu mai devreme de 40-45 de zile de la terminarea operaţiunilor de curaţenie şi dezinfecţie a exploataţiei infectate”.