Premise pentru deschiderea de noi piețe pentru exporturile românești de animale în Orientul Mijlociu

493

Președintele ANSVSA, dr.Andrei Butaru și dr. Ioana Neghirlă, reprezentanții ANSVSA în delegația condusă de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, au participat la Conferința Regională pentru Orientul Mjlociu a OIE (Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor), organizată la Amman, în Regatul Hașemit al Iordaniei, în perioada 3 — 5 aprilie.

Tema conferinței, aceea de aplicare a standardelor OIE privind zonarea și compartimentalizarea*, a fost în consens cu proiectul Regatului Hașemit al Iordaniei de înființare a primului centru de carantină pentru animale vii, în baza conceptului de zonă liberă de boli ale animalelor, cu respectarea condițiilor de bunăstare a animalelor și a protecției mediului.

Din acest centru, urmează ca țările regionale să importe animale, în condițiile utilizării unor certificări sanitare veterinare unice și cu respectarea standardelor OIE.

Acest eveniment a fost un bun prilej pentru oficialii români de a purta discuții, atât cu reprezentanții țării organizatoare, cât și cu reprezentanți ai unor state din Orientul Mijlociu, mari importatoare de animale vii (Egipt, Emiratele Arabe Unite, Irak, Kuwait, Oman, Arabia Saudită).

Discuțiile bilaterale inițiate în acest cadru vor continua, pentru agrearea condițiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, fie pentru deschiderea exporturilor din România în aceste state, fie pentru extinderea și diversificarea acestora.

Principalul subiect a fost cel al realizării exportului de ovine și bovine din România, chiar în cazul apariției unor focare de Blue Tongue, cu animale provenite din zone unde boala nu evoluează (zone libere de boală).

În acest sens, delegația română a avut întâlniri cu Excelența Sa, Dr. Akef Al Zoubi, Ministrul Agriculturii Regatului Hașemit al Iordaniei, cu reprezentanți ai servicilor veterinare iordaniene, dar și cu oameni de afaceri din statele din zonă, interesate de importul de animale vii și produse ale acestora.

La unele dintre aceste întâlniri au fost prezenți și reprezentanți ai unor asociații ale crescătorilor și exportatorilor de ovine din țara noastră.

Conferința OIE s-a desfășurat sub patronajul Primului Ministru al Regatul Hașemit al Iordaniei, Excelența Sa Abdullah Ensour și a fost organizată de Ministerul Agriculturii din Iordania, în coordonare cu Fondul Regatului Hasemit al Iordaniei pentru Dezvoltarea regiunii Badia.