Home Stiri Președintele ANSVSA: ”Adoptarea legii porcului, o URGENȚĂ MAJORĂ!”

Președintele ANSVSA: ”Adoptarea legii porcului, o URGENȚĂ MAJORĂ!”

77 views
Președintele ANSVSA: ”Adoptarea legii porcului, o URGENȚĂ MAJORĂ!”

Legea porcului, o urgență majoră! Aceasta este opinia președintelui Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu. Potrivit acestuia, legea porcului trebuie asumată de toate forțele politice din țara noastră, deoarece sectorul porcin este în colaps total.

“Consider că adoptarea acestei legi a porcului nu numai că este necesară, dar este şi de urgenţă majoră. Cred că acest subiect va fi în supus dezbaterii în vizita pe care reprezentanţii Comisiei Europene o vor face în România, în perioada 23 – 27 noiembrie 2020, cu privire la evoluţia pestei porcine africane în România şi în ceea ce priveşte măsurile pe care le-a adoptat România prin serviciile veterinare şi prin aportul celorlalte ministere.

“Pe site-ul ANSVSA aproximativ în fiecare săptămână am încercat să fim transparenţi şi să aducem opiniei publice actualizarea situaţiei privind evoluţia pestei porcine africane în detaliu. Această actualizare a situaţiei, începând din 2017, a avut un vârf maxim în anul 2019, de 1.560 de focare şi acum în 2020 evoluează un număr de 441 de focare, ceea ce demonstrează că numărul de focare a scăzut foarte mult, că s-au luat măsuri corespunzătoare.

În luna septembrie 2020, am avut o misiune de audit generală în care Comisia Europeană ne-a felicitat pentru activitatea desfăşurată împreună cu colegii de la nivel local. Serviciile veterinare din România au intensificat nu numai numărul de controale, ci şi anchetele epidemiologice şi toate aspectele legate de pesta porcină africană”, a precizat Robert Chioveanu.

În opinia șefului ANSVSA, trebuie ca toată lumea să conștientizeze dezastrul provocat de virusul PPA. ”Trebuie să conștientizăm pericolul și mai ales dezastrul economic în care de aflăm. Acest virus produce un mare dezastru în industria de profil! Pagubele economice sunt imense. Ca și comparație, pot să spun că sunt pagube mult mai mari decât în cazul virusului Sars-Cov-2”, spunea Chioveanu în urmă cu o lună, în direct la AGRO TV.