Presiuni pe Executivul european să aprobe gestiunea apei prin PNRR: „O să-i determinăm să accepte”

8
Presiuni pe Executivul european să aprobe gestiunea apei prin PNRR: „O să-i determinăm să accepte”

În ceea ce privește România, infrastructura pentru gestiunea apei este esențială, astfel că ar fi „oportun” ca o parte din sumele disponibile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să fundamenteze aceste investiții.

Din acest motiv, șefia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) este dispusă să pună presiune pe experții Comisiei Europene (CE).

Luni, 26 aprilie 2021, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că PNRR nu a fost respins de Executivul european, iar specialiştii lucrează la detaliile cerute.

„PNRR nu a fost respins. Noi suntem într-un dialog continuu, atât cu Comisia, cât şi cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Lucrăm la aceste fişe pentru fiecare proiect în parte încă de anul trecut. După schimbarea Guvernului, am reluat activitatea cu noua conducere a ministerului, între timp şi la Bruxelles, în luna decembrie, s-au schimbat unele lucruri privind modul de alcătuire şi fundamentare a fişelor. Am refăcut fişele.

Noi susţinem în continuare că pentru România este esenţial să avem o infrastructură care să gestioneze apa şi că este oportun ca o parte din banii din PNRR să fundamenteze aceste investiţii. Cu siguranţă că, la viitoarele întâlniri cu Comisia, o să reuşim să-i determinăm pe cei din Comisie să accepte că reabilitarea infrastructurii care gestionează apa este importantă, este rezilientă şi se încadrează”, a declarat Oros, la Palatul Parlamentului, după şedinţa conducerii PNL, citat de Agerpres.

Întrebat dacă ministrul Cristian Ghinea, care a prezentat la Bruxelles PNRR, l-a consultat înainte de a transmite documentele pentru atragerea banilor pentru Agricultură, Oros a replicat că între cele două ministere există consultări săptămânale.

„Sunt întâlniri, uneori şi de două ori pe săptămână, între specialiştii de la Ministerul Agriculturii şi cei de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene”, a menționat Adrian Oros. „Cred că informaţia nu a fost foarte bine prezentată, pentru că suntem departe de a finaliza negocierile cu Comisia. Sunt săptămânal întâlniri cu Comisia, în care noi răspundem şi aducem precizările necesare, deci nu se pune problema acum ca vreun proiect să fie respins.”

În viziunea șefului de la Agricultură, Cristian Ghinea a ştiut să ofere la Bruxelles toate detaliile tehnice legate de acest program privind infrastructura pentru apă.

„Eu cred că a ştiut, pentru că noi trimitem informaţii şi avem întâlniri săptămânale cu cei de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, dar, separat, ne întâlnim şi noi cu Comisia. Nu suntem în acest stadiu în care Comisia să respingă, comisia a cerut nişte detalii în plus”, a explicat Adrian Oros.

El a mai menționat că este vital ca România să primească banii pentru infrastructura pentru apă.

„Este foarte important, pentru că suntem într-o zonă, cel puţin în sud-est, în care în ultimii zeci de ani există o secetă pedologică constantă şi trebuie să avem o strategie pentru a gestiona apa şi aici nu discutăm numai despre irigaţii, aici vorbim de infrastructura de desecare-drenaj, prevenirea eroziunii solului şi prevenirea deşertificării, pentru că avem zone extinse în ţară unde deşertul este o realitate, nu este o ameninţare şi, de aceea, avem acest plan care trebuie să fie un plan de ţară şi trebuie susţinut de tot Guvernul”, a indicat ministrul Agriculturii.

„Se confirmă haosul și întârzierile în gestiunea PNRR”

În aceeași ordine de idei, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, citat de Mediafax, a declarat că se confirmă haosul și întârzierile în gestiunea PNRR.

„Președintele Iohannis este invitat să intervină astăzi pentru a rezolva neînțelegerile din coaliție și certurile pe alocările din PNRR. Le sugerez să discute și să prezinte public și ce fac cu avansul de aproximativ 4 miliarde de euro ce va ajunge în România, cel mai probabil, în toamna acestui an. Planul este departe de a fi gata și urmează să fie depus după termenul limită oficial fixat la finalul lunii aprilie, așa cum am semnalat în intervențiile mele publice anterioare. Guvernul României va prezenta un plan poate spre finalul lunii mai. Doar câteva state, care nu au guverne, vor apela la o soluție similară. Portugalia și, mai nou, Italia au deja planurile acceptate”, a scris pe Facebook Victor Negrescu.

Acesta a adăugat că, din informațiile pe care le are, în calitate de membru în Comisia pentru Bugete, Comisia Europeană consideră că planul, așa cum a fost el prezentat, nu poate fi implementat până în luna august 2026: „proiectele propuse pentru transport, mediu, digitalizare și agricultură nu sunt clare și necesită schimbări fundamentale. Riscăm să avem tăieri față de varianta propusă și pe zona de educație și pe cea dedicată administrației locale”.