Prețul cerealelor 2023 – Prognoze pentru următoarea perioadă. Când vor mai crește prețurile

7

Fermierii care așteaptă ca prețul cerealelor să revină la valorile record de anul trecut vor fi dezamăgiți, spun specialiștii. Totuși, situația nu este chiar atât de neagră, pentru că se pare că piața s-a stabilizat la un nivel sub care nu mai pot coborî cotațiile. Astfel, chiar dacă nu ne mai putem aștepta la prețuri record în perioada următoare, valorile nici nu vor mai scădea la nivelurile da cum câțiva ani.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, fermierii nu trebuie să vândă sub presiunea de recoltă, pentru că există perspective pentru creșterea prețurilor spre sfârșitul acestui an și începutul anului următor.

”Văd un cost de cheie aplicat pe tona de grâu, pe secvențele decembrie 2023 și martie 2024, pe Euronext; cu alte cuvinte, prețul este susținut cu o diferență de 5-6 euro între aceste indicații, adică prețul ar trebui să crească în această perioadă de timp.

Am citit un studiu al USDA, care spune cum va arăta prognoza de prețuri până în anul 2035, ținând cont de sărăcia populației de pe glob și de numărul în creștere al populației. Ei spun că prețurile nu vor coborî sub nivelurile de azi, deci nu vă mai gândiți la 160-180 euro/tonă, pentru că sunt alte costuri și nu are cum să se mai ducă acolo.

Volumul de marfă anul acesta se arată a fi ok, dar nu e gata încă. Rusia va genera 87 milioane de tone și are stocuri de 15-20 de milioane, România va fi bine, Uniunea Europeană va fi bine, Statele Unite vor fi bine, dar mai vin alții la rând. Canada tace mâlc, în Argentina nu plouă cât trebuie și au pus mai puțin cu 200.000 de hectare, pentru că nu au putut să semene. În Australia plouă de rupe, dar va fi declasată la nivelul de 29 de milioane de tone, față de 40 de milioane, cât au făcut în sezonul precedent.

Susținerea prețului va rămâne, nu vom vedea prețuri ca în 2018-2019, că nu avem cum să mai vedem acele prețuri, dar și costurile vor începe să fie pe măsură, și mă refer la îngrășăminte, la protecția culturilor și așa mai departe. Ca să nu mai vorbim de costul logistic, care a crescut cu 70% și influențează prețul mărfii la tine în curte, pentru că dacă în trecut plăteai 80-90 de lei până în Portul Constanța, astăzi plătești 140-150 lei pentru aceeași distanță, bani care se extrag din buzunarul fermierului. După campanie, însă, prețurile logistice vor scădea cam cu 20% și cred că vor fi disponibilități suficiente pentru a putea genera trafic”, a explicat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.

Potrivit specialistului, este posibil ca o ușoară creștere pe bursele internaționale să se resimtă în jurul datei de 18 iulie, atunci când coridorul cerealelor va fi închis.