Prețul cerealelor 2024 – Cât primesc fermierii la poarta fermei pe grâu, porumb și orz

6

Prețul cerealelor se află, în continuare, pe un trend descendent, iar mulți fermieri se gândesc deja cu groază dacă vor reuși sau nu să-și acopere costurile de producție anul acesta. La poarta fermei, prețul grâului a ajuns la sub 0,8 lei/kg.

Potrivit ofertelor primite de un fermier și dezvăluite de realizatorul Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport”, prețul cerealelor în acest moment se situează astfel: ”Prețuri informative pentru producția 2024: grâu – 750 lei/tonă; orz – 600 lei/tonă; rapița – 1.700 lei/tonă; porumb – 650 lei/tonă.”

Ofertele primite de fermieri se reflectă și în prețurile din Portul Constanța, acolo unde grâul a coborât sub pragul de 200 euro/tonă.

”Prețul grâului a scăzut foarte bine, 195 euro/tonă în Portul Constanța pentru recolta veche și identic pentru recolta nouă. Orzul se plasează la un nivel de 170 euro/tonă pentru recolta veche și 163 euro/tonă pentru recolta nouă. Porumbul a ajuns sub 170 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța. Floarea soarelui a scăzut și ea și a ajuns la 425 dolari/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.