Prețul cerealelor AZI în Portul Constanța – Porumbul, sub semnul întrebării

1

A fost o săptămână agitată pe piața cerealelor, după ce bursele s-au inflamat pe fondul noilor vești legate de coridorul cerealelor. Prețul cerealelor, mai ales al grâului, a cunoscut o creștere semnificativă atât pe bursele internaționale, cât și în Portul Constanța, iar același lucru poate fi spus și despre alte mărfuri.

”Indicațiile de preț în Portul Constanța valsează oarecum în jurul nivelului de 231-235 euro/tonă, cel mai ridicat nivel pe care l-am văzut în săptămâna precedentă la grâu. Porumbul s-a ridicat și el la valoarea de 190 euro/tonă, poate 200 euro/tonă; însă porumbul este cauționat de secetă, un alt factor ce intervine în această ecuație”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.

Îngrijorările legate de porumb în aceste momente sunt semnificative, pentru că atât Europa, cât și America, sunt din ce în ce mai puternic afectate de secetă și temperaturile ridicate.

”Avem domurile de căldură în Europa, implicit și în România, și se observă degradare în sud-estul României la nivelul solului și la nivelul culturii de porumb. Se estimează o degradare a culturii de porumb la nivel european, iar peste ocean, colegii din Statele Unite vor avea fix aceeași problemă – un val de căldură și o lipsă de precipitații – care va subția pătura de 389 milioane de tone de porumb cu care ei se fălesc astăzi și cu care sunt foarte fericiți”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.

Specialistul îi sfătuiește pe fermierii români să nu rateze momentul, să profite de prețurile ceva mai ridicate și să-și vândă o parte din marfă, pentru că gradul de imprevizibilitate este ridicat în acest moment și nu se știe ce va urma în ceea ce privește prețul cerealelor. 

Totodată, potrivit lui Cezar Gheorghe, toate contractele încheiate acum sunt cu livrare cel mai devreme în septembrie sau octombrie, pentru că volumul de mărfuri operat în aceste momente în Portul Constanța este unul uriaș.