Prețul cerealelor se menține stabil în această perioadă, atât la grâu, cât și la porumb. Factorii care mențin aceste niveluri de preț sunt multipli, însă specialiștii estimează creșteri de preț imediat după intrarea în noul an, în perioada ianuarie-februarie 2025.
În Portul Constanța, astăzi, se plătește undeva la 210 euro/tonă pentru grâul livrat acolo.
”Pentru moment, piața rămâne latentă, calmă, fără prea multă cerere. Ne uităm deja cu coada ochiului către recolta viitoare și observăm că Rusia nu este plouată, Ucraina nu este plouată suficient, nici România nu este plouată suficient. Pe continentul european la fel, ploile lipsesc, ceea ce ridică semne de întrebare în privința grâului. Prețul grâului în Portul Constanța rămâne la nivelul de 208-210 euro/tonă pentru moment, însă așteptăm prețuri mai bune după traversarea în 2025”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.
În ceea ce privește porumbul, nu se întrevăd deocamdată condiții de creștere a prețului. În ciuda recoltei slabe din Uniunea Europeană, Ucraina, SUA și America de Sud sunt capabile să suplinească deficitul unional de marfă.
”Porumbul rămâne în aceeași sinteză pe care am descris-o săptămâna trecută, pentru simplul motiv că recoltele nord-americane sunt aproape de a fi finalizate, recoltele europene sunt un pic degradate, dar asta nu reflectă o condiție care să impună urcarea prețului. Ucraina și SUA pot să suplinească, iar precipitațiile din America de Sud dau speranță în ceea ce privește nivelul volumelor de recoltă viitoare. Pentru moment rămânem cu o cotație de 190-192 de euro/tonă la porumb, pentru marfa livrată în Portul Constanța”, a mai explicat Cezar Gheorghe.