Prețul cerealelor la zi – Cu cât se dă grâul în Portul Constanța

8

Anul 2023 se dovedește a fi unul dificil pentru fermieri în ceea ce privește prețul cerealelor. Costurile de înființare a culturilor au fost extrem de ridicate, însă prețurile de comercializare nu reflectă deloc acest lucru, revenind la valorile pe care fermierii le știau înainte de războiul din Ucraina.

Totuși, există și perspective pozitive în unele cazuri, cum ar fi cel al grâului. Specialiștii se așteaptă ca prețul să urce în perioada următoare, având în vedere că situația culturilor din zone precum Australia, Canada sau America de Sud nu mai stă atât de bine pe cât spuneau prognozele inițiale.

”Diferența dintre indicații ne arată o creștere și un potențial. Avem un nivel de 240-242 euro/tonă pentru luna martie 2024, ceea ce ne indică un traseu de creștere potențat, ușor, într-un ritm nu foarte ridicat, al grâului”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnalul Digi24.

În ceea ce privește prețul pentru marfa livrată în Portul Constanța, grâul de panificație se vinde astăzi în jurul valorii de 212 euro/tonă, în timp ce pentru marfa furajeră se plătește aproximativ 202 euro/tonă.

La porumb, în schimb, situația este diametral opusă, iar specialiștii preconizează scăderi de preț în perioada următoare. Mai multe detalii despre prețul porumbului puteți citi AICI (click).