Prețul cerealelor este într-o continuă cădere atât în Europa, cât și în SUA, după anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea, din aprilie, a unor tarife comerciale masive asupra importurilor agricole, decizie care a creat o adevărată undă de șoc pe piața mărfurilor agricole, scrie publicația germană Agrarheute.
Astfel, prețurile la grâu și porumb de pe Euronext au scăzut destul de consistent în tranzacționarea de marți, urmând traiectoria descendentă înregistrată de prețul cerealelor și al oleaginoaselor în SUA.
Marți, 4 martie, au intrat în vigoare noile tarifele anunțate de Donald Trump, incluzând o taxă de 25% pentru importurile din Mexic și Canada și o creștere a suprataxelor pentru produsele chinezești la 20%, fapt ce le-a insuflat comercianților teama de o restricție semnificativă a exporturilor americane și de o perturbare masivă a comerțului internațional.
De altfel, China a anunțat deja o creștere cu 10 până la 15% a tarifelor sale de import pentru numeroase produse agricole și alimentare americane.
Totodată, există încă multe incertitudini cu privire la viitoarea recoltă de grâu în SUA și la Marea Neagră.
Dacă Departamentul american al Agriculturii (USDA) a raportat că în Kansa, cel mai important stat producător, 54% din culturile de grâu de iarnă sunt în stare bună sau excelentă, Departamentul australian al Agriculturii (Abares) a ridicat prognoza pentru recolta de grâu din 2024 la 34,1 milioane de tone, cu peste 2 milioane de tone mai mult față de estimările anterioare, ceea ce ar însemna o creștere de aproape 10 milioane de tone față de anul precedent.
În acest context, prețurile la grâu pe piața europeană continuă să scadă vertiginos. Marți, la Euronext, contractul pentru grâul cu livrare în mai 2025 a pierdut 1,15 euro/tonă, ajungând la 224,15 euro tona, iar recolta nouă din septembrie 2025 a scăzut cu 1 euro/tonă, ajungând la 226 euro tona.
Și porumbul cu livrare în iunie 2025 a scăzut pe Euronext cu 2,50 euro/tonă, atingând la 211,75 euro tona, în timp ce la contractul pentru august 2025 prețul porumbului s-a depreciat cu 2,25 euro/tonă, ajungând la 217,75 euro tona.
Părbușire pe piața oleaginoaselor
Potrivit analiștilor, șocul provocat de introducerea tarifelor americane este și mai mare pe piața oleaginoaselor.
Astfel, prețurile la rapiței au atins marți cel mai scăzut nivel din ultima lună.
Tarifele impuse de SUA au avut un impact puternic și asupra pieței oleaginoaselor. Prețurile la rapiță au continuat scăderea marți, atingând cel mai jos nivel din ultima lună. Pe Euronext, contractele pentru rapiță cu livrare în mai 2025 au scăzut cu 8,50 euro/tonă, ajungând la 518,75 euro tona, iar pentru noua recoltă din august 2025 contractele au scăzut cu 6,75 euro/tonă, ajungând la 491,75 euro tona.
La soia, lucrurile stau și mai rău, având în vedere că, la bursa din Chicago, prețul boabelor de soia a coborât marți la cel mai scăzut nivel de la începutul anului.
Mai mult, piața oleaginoaselor este trasă în jos și de deprecierea uleiului de palmier cu 3% la bursa malaeziană, deși estimările privind reducerea stocurilor de ulei de palmier din Malaezia au mai temperat puțin declinul, mai scrie publicația de profil Agrarheute.