Prețul grâului ACUM în Portul Constanța și prognoze pentru 2023

41

Prețul grâului se menține astăzi la valori oarecum similare cu cele de săptămâna trecută în Portul Constanța. Cu toate acestea, există mici fluctuații pe bursele internaționale, odată cu apariția în piață a primelor date privind prognozele de recoltă de anul viitor.

În ceea ce privește planul intern, România a însămânțat anul acesta o suprafață de aproximativ 2,1 milioane de hectare, potrivit informațiilor prezentate de Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în emisiunea Agrojurnal la Digi24. Potrivit specialistului, țara noastră se află în momentul acesta exact acolo unde ar trebui să fie în privința însămânțării, iar ploile din ultima perioadă oferă perspective bune în privința producției de anul viitor.

”În burse, vedem un efect de yo-yo, creșteri și scăderi zilnice de 2, 3, poate 5 euro/tonă, din cauza faptului că fondurile speculative își mută pozițiile către zona martie 2023, părăsind indicațiile decembrie 2022. Odată cu deplasarea fondurilor speculative către pozițiile martie 2023, ne vom îndrepta și noi atenția către recolta nouă.

În momentul în care ne aflăm, România a însămânțat circa 2,1 milioane de hectare de grâu, deci suntem la nivelul la care trebuie să fim. Poate vom ajunge la 2,15 milioane de hectare, dar nu mai contează. Precipitațiile există, ceea ce ne duce către o zonă sigură înainte de intrarea în iarnă”, a explicat Cezar Gheorghe.

În ceea ce privește prețul grâului în Portul Constanța, el se află astăzi undeva la puțin sub 300 de euro/tonă.

”Prețul grâului este temperat în aceste zile. Avem indicații în Portul Constanța de 296-300 euro/tonă, un lucru normal, pentru că au fost câteva licitații care au generat prețuri scăzute, datorită agresivității grâului rusesc în ceea ce privește nivelul de preț”, a mai precizat Cezar Gheorghe.