Prețul grâului azi în Portul Constanța! Când se mai calmează piața

2

Prețul grâului și-a continuat traseul descendent în ultima săptămână, cu o scădere de încă 5% față de valorile precedente, pe fondul vânzărilor masive din Rusia, care trebuie să scape cu orice preț de volumul mare de marfă pe care îl dețin. Astfel, prețul grâului pentru recolta veche a ajuns la pragul de 180 de euro/tonă în Portul Constanța.

”Rusia are stocuri foarte mari de grâu, trebuie să exporte; cum bine am prevăzut, este mai mult grâu decât apă în bazinul Mării Negre, iar inevitabilul s-a produs. Rusia acaparează orice achiziție care se poate acapara. Au vândut zilele precedente în Algeria circa 870.000 de tone la un preț echivalent cu 195-196 dolari/tonă, ceea ce a condus prețul la noi, în Portul Constanța, la 180 euro/tonă pentru recolta veche. Euronext și Chicago Board of Trade au reacționat și ne-au coborât prețul pentru recolta nouă la 177-178 euro/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.

Totuși, specialiștii estimează o calmare a acestei scăderi în perioada următoare, pentru că vremea rea începe să-și spună cuvântul în unele zone ale lumii. De asemenea, în America de Nord se estimează o diminuare a suprafețelor cultivate cu grâu în acest sezon.

”Statele Unite vor însămânța mai puțin grâu, India a fost răvășită de grindină și furtuni și vor pierde 2-3 milioane de tone de grâu, iar lucrurile nu sunt așa de roz nici în Canada, fiindcă vor avea o suprafață mai redusă însămânțată cu grâu de primăvară. Deci așteptăm o calmare a acestei scăderi în perioada următoare”, a mai explicat Cezar Gheorghe.