Prețul grâului AZI în Portul Constanța – Jocurile care influențează piața

6

Prețul grâului rămâne stabil în Portul Constanța și săptămâna aceasta. După ce am văzut, săptămâna trecută, o mică urcare în ceea ce privește banii pe care puteau să-i obțină fermierii pe marfa livrată, lucrurile au revenit la normalul ultimelor săptămâni.

Astfel, prețul grâului se învârte și azi în jurul valorii de 216 euro/tonă, iar momentan nu există semne de fluctuații majore.

”Pentru grâu, trebuie să ne așteptăm la o latență, cu un impact al parității euro-dolar, care a ajuns la 1,089, deci o scădere în preț la nivelul euro. În Portul Constanța, trebuie să știți că prețurile se mențin. Am avut și vârfuri de 220-222 euro/tonă, acum avem 216-218 euro/tonă, însă nu se prevăd mișcări foarte mari”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piața cerealelor, la Digi24.

Totodată, statele mari importatoare de grâu sunt așteptate să facă achiziții masive în perioada următoare, lucru care ar putea influența piața.

”Toată lumea așteaptă rezultatul unor licitații foarte importante. O parte din ele au avut loc, am văzut cum Algeria a cumpărat peste 500.000 de tone, așteptăm Iordania cu 120.000 de tone, așteptăm Arabia Saudită cu peste 700.000 de tone. Vom trage concluziile după aceea”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.

În ceea ce privește evoluțiile pe termen lung, semnele actuale indică spre scăderi de preț la toate mărfurile agricole pentru sezonul viitor. Astfel, fermierii sunt încurajați să semneze contracte forward în primele luni ale anului 2024, pentru a-și securiza o parte din producție la un preț decent.