Prețul grâului este în scădere în cursul acestor zile pe bursele internaționale, după ce Australia și-a revizuit prognoza, anunțând o producție mult mai mare decât cea estimată inițial. Acest factor, coroborat cu stocurile uriașe ale Rusiei, duc la un efect negativ în privința cotațiilor, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în emisiunea Agrojurnal la Digi24.
”Grâul nu arată prea multe semne de sănătate în ceea ce privește prețul. Spun asta pentru simplul motiv că Australia a venit și și-a revizuit prognoza de producție, ajungând la nu nivel halucinant de 42 milioane de tone, în condițiile în care a pornit de la 33 de milioane de tone. Acesta este doar efectul polilor care au udat Australia din belșug în ultimele luni. Agregând acest lucru cu Rusia, care are un stoc extraordinar de mare de 25,5 milioane de tone, prețul grâului a suferit modificări negative.
Avem un trend de scădere, iar Portul Constanța nu plătește astăzi mai mult de 282-285 euro/tonă. La acest lucru mai contribuie ceva: paritatea euro-dolar. Dolarul a slăbit foarte mult, iar grâul se vinde în dolari americani, astfel că marfa suferă pierderi din cauza parității. Astăzi, în paritatea FOB Constanța, grâul are o indicație de 320 dolari, dar datorită parității ajunge la un nivel de 302-303 euro/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe.
În ceea ce privește orzul, acesta este mult mai stabil, rămânând la valori similare cu cele de săptămânile trecute.
”Orzul rămâne la fel, la 250 euro/tonă, neschimbat, cu aceeași lichiditate slabă. Cine are stocuri dorește un preț mult mai mare și nu există prea multă tranzacționabilitate în acest sens”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.