Prețul grâului – Cu cât se vinde marfa în Portul Constanța la începutul anului 2024

2

Odată cu intrarea în noul an, încep să se contureze prognozele pentru sezonul viitor în ceea ce privește piața cerealelor. În Uniunea Europeană, lucrurile sunt balansate destul de bine în ceea ce privește viitoarea recoltă de grâu, ceea ce oferă stabilitate pentru prețul grâului.

Potrivit analiștilor, datele actuale indică diferențe minore față de sezonul precedent, în ceea ce privește suprafețele însămânțate și prognozele de recoltă.

”Uniunea Europeană suferă pe jumătate. Franța a rămas cu 5-10% din suprafață neînsămânțată, din cauza precipitațiilor abundente, iar Germania a anunțat că are o suprafață scăzută cu 7,5-8%, față de ceea ce prognozau ei să însămânțeze cu grâu.

În plan general, vedem o scădere cu doar 1% în ceea ce privește suprafața și cu 2% în ceea ce privește prognoza de recoltă la nivelul UE. Polonia a însămânțat 2,3 milioane de hectare, în România vedem 2,3 milioane de hectare, Bulgaria cu un stadiu de vegetație foarte bun la acest moment, iar surpriza vine din Spania, care a prins precipitații și se pare că a depășit momentul secetei teribile din sezonul precedent”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.

Ucraina va avea parte din nou de o recoltă bogată de grâu, cu o estimare oficială de 22 de milioane de tone.

”Ca de obicei, vine Ucraina și va compensa cu un minim de 22 de milioane de tone, deși aș îndrăzni să spun că vor avea un minim 23-23,5 milioane de tone. Rusia arată foarte bine, iar analiștii indică un plus de 2 milioane de tone peste cele 90 de milioane prognozate inițial”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.

În aceste condiții, prețul grâului rămâne în parametri normali din ultimele săptămâni în Portul Constanța, fiind evaluat la 212-215 euro/tonă.