Prețul grâului în Portul Constanța ACUM! Mai are rost să așteptăm creșteri de preț?

3

Prețul grâului a scăzut semnificativ săptămâna trecută pe bursele internaționale, dar și în piața fizică, iar prognozele pentru perioada următoare nu arată semne de revenire. Marfa în piață este abundentă, iar Rusia vinde la prețuri mici față de competitori, ceea ce înseamnă că fermierii români nu mai au de ce să spere la prețuri mai bune.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, grâul se vinde acum la un nivel de 262-265 euro/tonă în Portul Constanța, însă trendul descendent ar putea să continue în perioada următoare.

”Grâul a fost tăvălit, exact cum anticipam. A pierdut într-o singură ședință de tranzacționare 7,5 euro/tonă pe Chicago Board of Trade, respectiv 6,5 euro/tonă pe Euronext. În piața fizică, prețurile s-au degradat instantaneu. Acest lucru nu s-a datorat numai scăderilor de pe burse, ci și faptului că Rusia a vândut în Egipt la un nivel de preț foarte scăzut, mai mic cu 5-6 dolari/tonă față de licitația precedentă. Acest lucru a determinat scăderea prețurilor în bazinul Mării Negre și nu s-a terminat. Urmează încă două licitații importante, una în Turcia pentru 790.000 de tone de grâu, iar cealaltă în Iordania pentru 120.000 tone de grâu”, a precizat Cezar Gheorghe în emisiunea Agrojurnal la Digi24.

Potrivit specialistului, o eventuală închidere a coridorului cerealelor ar provoca pagube și mai mari pentru fermierul român, pentru că marfa care ieșea pe acolo va ajunge să fie transportată tot prin România. Astfel, prețul grâului românesc va fi afectat și mai mult de o astfel de conjunctură.

”Acest coridor al cerealelor de care toată lumea depinde și pe care toată lumea așteaptă să-l vadă reînnoit, trebuie să înțelegem că chiar dacă nu se reînnoiește, lucrurile nu se opresc aici din punct de vedere al scăderii prețurilor. Fluxurile de marfă și-au găsit deja alte drumuri, prin România și prin alte locuri. Dacă coridorul nu se reînnoiește, tot nouă ne va fi mai greu, pentru că marfa ucraineană va traversa prin România, iar prețurile nu vor urca, ci vor coborî. Ceea ce iese prin coridor astăzi ne ajută, pentru că pleacă în destinații îndepărtate și eliberează o parte din presiune.

Grâul nu mai trebuie ținut. Nu mai are nicio susținere. Nu mai este niciun motiv să stăm să așteptăm creșteri fulminante la produsul grâu, pentru simplul motiv că grâul se află în Rusia, nicidecum în Ucraina”, a mai spus Cezar Gheorghe, fondator AGRI Column.