Prețul grâului în Portul Constanța – Ce-i așteaptă pe fermieri vara aceasta

2

Prețul grâului se menține la un nivel constant, pe fondul diminuării stocurilor din Uniunea Europeană. Specialiștii estimează o scădere a prețului pe măsură ce se apropie perioada de recoltare, însă există și semne care indică spre o menținere a cotațiilor la nivel mai ridicat.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, grâul se vinde în acest moment, în Portul Constanța, cu aproximativ 186 euro/tonă, iar acest nivel va rămâne valabil și în săptămânile următoare. În ceea ce privește perioada verii, prețul mărfii ar urma să scadă, însă temperaturile ridicate și seceta din acea perioadă reprezintă factorii imprevizibili care ar putea influența aceste fluctuații de preț 

„Rusia dorește să acapareze afacerea cu grâu pentru export și dorește să-și consolideze rolul global de vânzător principal, cu minim 25% din tot comerțul global. Stocurile la nivel european au scăzut de la 19,9 milioane de tone, la 12,1 milioane de tone. Acest lucru va consolida și va împinge un nivel de preț pe perioada următoare.

Prețul grâului în acest moment, în Portul Constanța, este similar pentru recolta veche și recolta nouă. Avem un nivel de 186-188 euro/tonă în acest moment, însă pe măsură ce ne vom apropia de recolta nouă, prețurile ar putea să se degradeze. Cu toate acestea, să știți că ne așteaptă o lungă vară fierbinte și acest lucru ar trebui să ne dea de gândit tuturor în ceea ce privește performanța vânzărilor în presiunea de recoltă”, a precizat Cezar Gheorghe, fondator AGRI Column, în Agrojurnal la Digi24.