Prețul grâului în Portul Constanța! Cotațiile au luat-o în jos

5

Cotațiile cerealelor au trecut pe un trend descendent în ultima săptămână, pe fondul mai multor factori ne natură economică, geopolitică și nu în ultimul rând, meteorologică. Ploile mult așteptate din SUA au mai domolit din temerile americanilor legate de recoltă, în timp ce un mic episod de panică s-a instaurat pe bursele internaționale, după tentativa de răscoală a lui Prigojin din Rusia. Astfel, prețul grâului a coborât semnificativ.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, recolta a început, iar rezultatele arată bine în majoritatea zonelor.

”În Uniunea Europeană, Rusia și, parțial, Ucraina, a început recoltarea. Rusia va genera o recoltă sănătoasă de 86-87 milioane de tone, chiar dacă au anunțat că au pierdut circa 250.000 de hectare din suprafața grâului. Recoltatul fiind în toi, nu putem da estimări prea mari în ceea ce privește prognozele de recoltă. Rezultatele sunt diferite de la zonă la zonă. În România, unele zone generează 7-8 tone/hectar, altele 5 tone/hectar. Vecinii bulgari se laudă cu o recoltă de 6,3 milioane de tone în acest sezon, mai mare decât cea din sezonul precedent.

În tot acest context, vedem o deflație a prețurilor în Portul Constanța. Grâul a ajuns, din nou, la cotații de 200 euro/tonă în Portul Constanța, cu un preț de minus 10 euro/tonă pentru grâul de furaj”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.