Prețul grâului în Portul Constanța – Cu cât se va vinde marfa în lunile de vârf

5

Prețul grâului și-a început, ușor-ușor, urcarea atât pe bursele internaționale, cât și în piața fizică, iar cotațiile din Portul Constanța încep să sune un pic mai bine pentru fermierii români. Specialiștii estimează că marfa va atinge un vârf în jurul valorii de 225 de euro/tonă, în această iarnă.

”De data aceasta, grâul românesc are calitate, și vedem acest lucru exprimat în faptul că grâul furajer are o cotație diferențiată față de grâul de panificație de doar 5 euro/tonă; înainte erau 10-15 euro/tonă. Dat fiind faptul că România are un grâu foarte bun și se caută și grâul de furaj, diferența aceasta scade extrem de mult. Estimările noastre conduc la un nivel de 225 de euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța în lunile februarie și martie”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.

Calitatea mărfii românești își spune cuvântul și în privința cifrelor de export de până acum. Deși producțiile de anul acesta nu au fost cele mai bune, România conduce detașat în topul exportatorilor din Uniunea Europeană, cu peste 2,1 milioane de tone de grâu vândut până în acest moment.

”România rămâne pe primul loc în topul exportatorilor la nivel european. Grâul românesc expediat prin Portul Constanța a ajuns la peste 2,1 milioane de tone, iar cumulat grâu, orz și porumb din recolta veche, au depășit nivelul de 2,6 milioane de tone luate în total. Este un paradox, căci în acest an dezastruos, grâul românesc își face recunoscută calitatea și supremația în destinațiile noastre tradiționale”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.