Prețul grâului în Portul Constanța! Cu cât vând fermierii români noua recoltă din 2023

6

Prețul grâului a suferit scăderi semnificative pe parcursul ultimelor zile, pe fondul mai multor factori. Licitația din Egipt, încheiată recent, a setat un nou nivel în ceea ce privește recolta nouă, astfel că prețul de plecare în acest moment este la nivelul de maximum 207 euro/tonă în Portul Constanța.

”Au fost lichidări de poziții pe burse la modul sălbatic. Grâul a pierdut foarte mult, vorbim aici ce Chicago Board of Trade, iar subsecvent a scăzut și pe piața europeană. Astfel, ne-am trezit coborând cu minim 10-12 euro/tonă pentru grâu, indiferent dacă vorbim despre recolta veche sau recolta nouă.

Indicațiile pe care le avem astăzi pentru Portul Constanța arată în felul următor: în jur de 215-218 euro/tonă pentru grâul recolta veche, iar grâul recolta nouă indică 205-207 euro/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.

Totodată, specialistul subliniază că, în momentul de față, nu se întrevăd semne care ar indica o creștere a prețului grâului în perioada următoare, până la recoltat. În contextul în care nimic dramatic nu se va întâmpla la nivel geopolitic, prețurile vor rămâne sub limita actuală.

”Licitația din Egipt a setat un plan de așteptări pentru toată lumea în ceea ce privește nivelul de preț. Rusia a setat un nivel al recoltei noi la 250 dolari FOB. Descărcând toate costurile logistice și financiare, ajungem la un nivel de 205-207 euro/tonă în paritatea CPT Constanța, exact cât se indică astăzi în Portul Constanța. Nu știm ce va urma, dar grâul este suficient în lume, astfel încât nu vedem vreun motiv serios ca prețul grâului să crească”, a mai subliniat Cezar Gheorghe.